12. 3. 2024, 13:53 | Vir: STA

Slovenski študentje želijo izboljšanje položaja: kakšne so njihove zahteve?

Fotografija je simbolična.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Študentska organizacija Slovenije je zbrala več kot 40.000 podpisov podpore zakonu za urejanje položaja študentov.

Študentska organizacija je zaključila z zbiranjem podpisov v podporo predlogu zakona za urejanje položaja študentov. Od 3. do 10. marca so zbrali več kot 40.000 podpisov. Med ukrepi za izboljšanje vsakdana študentov predlagajo dvig minimalne urne postavke študentskega dela in subvencije študentske prehrane ter uvedbo brezplačnega javnega prevoza.

Kot so sporočili iz krovne študentske organizacije (ŠOS), zakon za urejanje položaja študentov posega v 10 področnih zakonov in vključuje 19 ukrepov, s katerimi naslavlja nekatere ključne problematike študentov in dijakov.

Med najpomembnejše spadajo dvig minimalne bruto urne postavke za študentsko delo na 7,58 evra bruto, dvig subvencije za študentsko prehrano na 5,17 evra, omejevanje prispevkov za študij, uvedbo brezplačnih vozovnic javnega potniškega prometa za dijake in študente ter zagotovitev brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za vse študente.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Podporo zakonu so na terenu zbirale študentska organizacija univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter lokalni študentski klubi, ki so v enem samem tednu zbrali 28.718 fizičnih podpisov podpore, poleg 11.316 elektronskih podpisov, ki jih je ŠOS zbrala na spletni strani kajpami.si. Veliko aktivacijo je z zbiranjem izkazala tudi Dijaška organizacija Slovenije v sodelovanju z dijaškimi skupnostmi, so zapisali.

Ob tem so navedli, da so se v preteklem tednu že srečali s predstavniki nekaterih poslanskih skupin, ki so večino ukrepov v predlogu podprle, sestanke pa bodo nadaljevali v prihajajočem tednu.
        
"Zelo smo veseli podpore predlogu zakona, ki naslavlja resnične težave, s katerimi se mladi danes srečujejo. Odobravajoče besede, ki smo jih v preteklem tednu slišali med dijaki, študenti in drugimi skupinami nas spodbujajo in motivirajo, da ukrepe v zakonu v celoti peljemo skozi zakonodajni postopek. Verjamemo, da bodo tudi poslanci državnega zbora slišali glas mladih in prepoznali močno podporo, ki jo imamo za sprejem predlaganih ukrepov," so v sporočilu za javnost povzeli besede predsednice ŠOS Marike Grubar.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol