P. F. | 13. 10. 2023, 12:48

Slovenska afera Watergate: so novinarji odkrili eno največjih zlorab državne institucije pri nas?

Bor Slana/Bobo

Velika enoletna kriminalistična preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kjer so pod drobnogled vzeli največje brskanje po bančnih računih v zgodovini Slovenije, je zaključena. 

Kriminalisti so zoper direktorja urada za preprečevanje pranja denarja v času tretje Janševe vlade Damjana Žuglja in nekaj njegovih najtesnejših sodelavcev na uradu vložili kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja, poroča N1. Dobijo lahko do tri leta zaporne kazni. 

Na N1 so v maju poročali, da je urad za preprečevanje pranja denarja leta 2021, ko je bil na vrhu Janez Janša, v eni sami preiskavi v manj kot treh tednih bankam poslal kar 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov 107 ljudi in podjetij v Sloveniji. Dokazi, ki so jih zbrali in objavili novinarji N1, so porajali sum na možnost ene največjih zlorab državne institucije pri nas. Nastala zgodba je prejela ime slovenski Watergate.

Kriminalisti NPU so zaradi suma zlorabe uradnega položaja sedaj kazensko ovadili direktorja urada za preprečevanje pranja denarja v času Janševe vlade Damjana Žuglja in nekaj njegovih tesnih sodelavcev, med njimi tudi članov SDSa, ki so imeli dostop do sobe T, posebnega prostora, kjer so se zbirali in obdelovali najbolj občutljivi podatki. 

Janša je zanikal namigovanja, da sta se s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem  dogovorila, da bosta s pomočjo uradov v obeh državah zbrala in si nato izmenjala občutljive podatke o njunih političnih nasprotnikih.

Janša je zanikal namigovanja, da sta se s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorila, da bosta s pomočjo uradov v obeh državah zbrala in si nato izmenjala občutljive podatke o njunih političnih nasprotnikih.

Borut Živulovič/Bobo

Je v afero vpletena tuja država?

Tekom kriminalistične preiskave je NPU pregledal in zasegel ogromne količine dokumentacije, opravil je več kot 100 razgovorov in zavaroval elektronske naprave, ki so jim pomagale pri dobivanju dokazov. Dokazi so nato predstavljali podlago za podano kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo. Odprto pa ostaja vprašanje, ali so zbrani podatki z bančnih računov urada ušli kam, kjer bi jih lahko izkoristili za politično izsiljevanje? In ali je v afero vpletena tuja država? To bi pomenilo še večjo politično zlorabo državne institucije.

Kot poroča N1, je Janša zanikal namigovanja, da sta se s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem pred volitvami 2022 dogovorila, da bosta s pomočjo uradov v obeh državah zbrala in si nato izmenjala občutljive podatke o njunih političnih nasprotnikih.

Razkrili so še, da je Žugljev urad brskal tudi po bančnih računih Nataše Vrečar Zorčič, žene tedanjega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, in sicer v času, ko se je okoli Zorčiča v parlamentu odvijala z Janševo vlado pomembna politična bitka. Brskali so tudi po računu direktorja Športne loterije Luke Steinerja, škofa Andreja Sjeta in srbskega poslovneža Dragana Šolaka, solastnika skupine United, ki ima več podjetij tudi v Sloveniji. Javnosti so najbolj znani Telemach, Shoppster, Sportklub in tudi N1 Slovenija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord