26. 10. 2022, 20:12 | Vir: STA

Slovenski zaporniki se bodo selili iz Ljubljane, a jim ne bo hudega

Bobo/fotomontaža

Prostori zapora na Povšetovi bodo namenjeni Onkološkemu inštitutu, kje bodo gradili novega in kaj vse bodo imeli kaznjenci v njem na voljo?

V Dobrunjah pri Ljubljani so na območju nekdanje deponije odkrili temeljni kamen za novi moški zapor, v katerem bo prostora za 388 ljudi. Njegova gradnja je ocenjena na 73 milijonov evrov, dokončan pa naj bi bil v treh letih. Po besedah ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan bo gradnja rešila dolgoletno prostorsko stisko slovenskega zaporskega sistema.

"Zapori so del naše družbe, vedno so bili in vedno bodo, saj je iluzorno pričakovati, da bi jih lahko ukinili. Od kaznovalne politike pa je odvisno, kaj želi doseči s kaznovanjem, v kolikšni meri se bodo izrekale kazenske sankcije in v povezavi s tem, kakšno naj bo poslanstvo zaporov," je dejala na slovesnosti.

Žiga Živulovič/Bobo

Zapor bo sestavljen iz šestih objektov

Nov zapor bo imel tudi funkcionalne, sodobne, varne in energetsko učinkovite prostore ter bo, kot je poudarila ministrica, ustrezno rešil vse pomanjkljivosti zapora na Povšetovi ulici v Ljubljani.

Med drugim bo imel varne celice, ustrezne bolniške sobe, prostore za skupinsko delo, delovno terapijo, prostočasne dejavnosti in prostore za izvajanje obiskov svojcev.

"Tudi to je pomemben napredek v civiliziranosti našega zaporskega sistema," je poudarila ministrica. Ob tem je zagotovila, da bo za varovanje območja okrog zapora ustrezno poskrbljeno

Žiga Živulovič/Bobo

Majcen: Naši zapori so prezasedeni

"Slovenija se uvršča med države z najnižjo stopnjo zaprtih oseb. Kljub temu pa se v naših zaporih spopadamo s prostorsko stisko," je poudaril generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen. 

"Pomembno je poudariti, da se bo z novogradnjo ljubljanskega zapora v Dobrunjah hkrati reševala tudi prezasedenost drugih moških zaporov, ki je danes prisotna na vseh lokacijah.

Ob tem je spomnil, da nas na nujnost izboljšanja prostorskih razmer v zaporskem sistemu opozarjajo številne institucije doma in v tujini, prav tako je država zaradi prostorskih pogojev v ljubljanskem zaporu izplačala že znaten znesek odškodnin.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord