STA/P.M. | 11. 4. 2023, 21:15

Slovensko ministrstvo ostro nad odločitev Avstrije: "To je nesprejemljivo"

Profimedia

Naša severna soseda je že večkrat kritizirala Bruselj, da stori premalo za rešitev tega vprašanja, na udaru smo tudi mi.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je namero Avstrije, da za šest mesecev znova podaljša nadzor na meji s Slovenijo, označilo za nesprejemljivo. Kot so sporočili, obžalujejo tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti, ko bo Evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

Karner: Slovenija ima "300-odstotno porast" nezakonitih migracij

Da namerava Avstrija znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za pol leta, je povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Kot je dejal za avstrijski radio Ö1, je podaljšanje nujno zaradi velikega migracijskega pritiska, saj da nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Dunaj namerava po ministrovih besedah Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji obvestiti v prihodnjih dneh.

Karner je še omenil, da Slovenija zaznava "300-odstotni porast" nezakonitih migracij. "Zato je nujno, da se Avstrija pravočasno odzove in se pripravi," je poudaril.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner.

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev. Nazadnje je mejni nadzor podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos.

Je to skladno s pravom EU?

O vprašanju nadzora na notranjih mejah je že presojalo Sodišče EU, ki je aprila 2021 sporočilo, da lahko država članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.

Slovenija ob sklicevanju na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU, pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji z našo državo ukinila.