P.M. | 5. 7. 2023, 07:01

Slovensko "podzemlje" je med turisti izjemno priljubljeno, kaj vse se v njem skriva?

podzemljepece.com

V tem skritem kotičku naše države po legendi spi celo sam kralj. Že veste, o katerem kraju govorimo?

 

Kot pravi legenda, pod goro Peco že stoletja spi Kralj Matjaž, pod njo pa se nahaja tudi muzejski rudnik Podzemlje Pece (nekoč mežiški rudnik), ki je za obiskovalce odprt od leta 1997. V vseh teh letih ga je obiskalo že več kot 400.000 obiskovalcev, od tega samo lani nekaj več kot 17.000, s čimer se uvršča med najbolj obiskane turistične točke na Koroškem.

Legenda o kralju Matjažu govori o možu, ki mu je bilo v resnici ime Matija Korvin in je vladal našim deželam v času Karantanije. 

Pestra turistična ponudba

Na območju zaprtega Rudnika svinca in cinka Mežica, ki je v svojem več kot 300-letnem delovanju dajal kruh številnim družinam v Mežiški dolini, se danes veliko dogaja. Po več kot pet kilometrov dolgi podzemni poti iz ene doline v drugo je možno celo kolesarjenje skozi opuščene rove v spremstvu vodiča in v soju naglavnih svetilk.

Kolesarska pot se začne na Igrčevem (643 m.n.v.) nad Črno na Koroškem in konča v drugi dolini Breg pri Mežici.

Obiskovalcem so na voljo tudi klasični ogledi, predstavljeni so jim načini rudarjenja in rudarska oprema, ki so jo rudarji uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih. In še nekaj adrenalina več: možen je celo ogled podzemskih rovov s kanuji. 

Uspeh ni naključen

Po zaprtju rudnika zaposleni niso želeli, da bi bogata tehniška, kulturna in naravna dediščina padla v pozabo. Zato je družba RSC Mežica v zapiranju med projekte zapiranja uvrstila tudi rudarski projekt.

podzemljepece.com

S skupnimi ponudbami in nastopi na sejmih se muzejski rudnik povezuje z ostalimi turističnimi ponudniki na Koroškem in širše. Hkrati sodelovanje išče in uresničuje tudi pri čezmejnih in drugih projektih. Osrednja vizija projekta ostaja ohranjanje rudarske dediščine in razvoj novih turističnih produktov muzeja. "Kratkoročni cilj pa je nadgradnja informacijskega centra in klasične poti v rudniku, kjer bomo dodali nove vsebine," pravi direktorica Darja Komar.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol