A. B./STA | 21. 9. 2022, 11:54

Slovensko visokogorje še nikoli tako onesnaženo, pristojni poudarjajo, da gre za "okoljski kriminal"

Spletno mesto/Planinsko društvo Ljubljana - Matica/Profimedia/fotomontaža

Po besedah sogovornikov gre za velik problem. Povečan obisk visokogorja je namreč dokazal problematiko, o kateri se govori premalo. Nekatere planinske koče v naravo spuščajo snovi, ki močno onesnažujejo vodo. 

Visokogorje postaja vse bolj onesnaženo, predvsem zaskrbljujoče je neurejeno odvajanje odplak, kar po mnenju dr. Mateja Ogrina iz društva CIPRA Slovenija povzroča okoljski kriminal in predstavlja pomemben vir onesnaženosti. 

Odpovedati bi se bilo treba marsičemu, a kako to reševati? 

V slovenskem visokogorju je v zadnjih letih ob slovenskih pohodnikih tudi veliko tujih turistov, ki se zatečejo na najlepše razgledne točke, ki jih premore naša narava.

Posledično je tudi onesnaženost znatno povečana, a narava ne premore toliko samoobnove. 

Ene izmed glavnih vplivov za nadaljevanje onesnaževanja so visokogorske koče, ki z raznovrstno ponudbo omogočajo široko izbiro tradicionalnih jedi, a pristojni pozivajo, da bi se morali pri tem onesnaževalcem, kot so pločevinke in ocvrta hrana, odpovedati. Sogovorniki za spletni portal Gorenjski glas so ob tem poudarili, da bi bilo smiselno premisliti tudi o zmanjšanju števila nastanitev ter pozvati k lastnemu odnašanju smeti. 

Triglavski dom na Kredarici, 2515 m

Triglavski dom na Kredarici, 2515 m

Spletno mesto/Planinsko društvo Ljubljana - Matica

Nekateri turistični objekti še vedno z velikimi težavami

Večjo težavo predstavlja tudi dejstvo, da nekateri turistični objekti še vedno nimajo urejenih primernih mehanizmov za odvajanje odpadne vode in mnoge tudi ne čistilnih naprav.

Neprečiščene odpadne vode tako iztekajo v okolje in onesnažujejo vodne vire. 

"Zavedati se moramo, da so gore pod vplivom podnebnih sprememb, ki močno spreminjajo tako nosilne kot regeneracijske sposobnosti gorskega sveta – hkrati pa množični turizem povzroča vedno večje pritiske. V primerjavi s tujimi državami imamo zelo majhno površino gorovij, zato moramo z njim ravnati preudarno in odgovorno," je Ogrin pojasnil in opozoril za Gorenjski glas. 

Stanje je resno

Vodja sledilnih poskusov mag. Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti je ob tem poudaril, da vzorci, ki jih odzvamejo, mnogokrat presegajo dovoljene vrednosti.

Koča pri Triglavskih jezerih, 1685 m

Koča pri Triglavskih jezerih, 1685 m

Spletno mesto/Planinsko društvo Ljubljana - Matica

 

V lanskem in letošnjem letu so namreč odvzeli vzorce vode v Ivačičevi jami v Triglavskem parku pod Kredarico: "Povišane so vrednosti več parametrov, vrednosti nitratov pa kažejo več kot štirikrat presežene dovoljene vrednosti, kar kaže na onesnaženje jame z odpadnimi vodami s Triglavskega doma na Kredarici," je izrazil zaskrbljenost.  

Tamkajšnji prebivalci opozarjajo, da lastniki domov na Kredarici in Triglavskih jezerih pri tem predstavljajo velik primer. Število njihovih postelj naj bi namreč dovoljeno mejo presegalo za kar štirikrat. 

Dr. Tit Potočnik, direktor javnega zavoda Triglavski narodni park, poudarja: "Zavod aktivno sodeluje pri problematiki, vendar so naše pristojnosti zelo omejene," zaradi česar sodelujejo tudi pri različnih projektih, s katerimi bi prispevali h korenitim spremembam. 

Na obtožbe prebivalcev so se odzvali tudi pristojni 

Pri Planinskem društvu Ljubljana-Matica so razložili, da jim je s pomočjo strokovnjaka komunalnega inženirstva že uspelo znižati izpuste pod dovoljeno mejo, rezultati pa kažejo, da naj bi bilo to tako v prihodnje. 

Za dom na Kredarici pa so dejali: "V koči ni tekoče vode, ki bi omogočala klasično splakovanje stranišč. Za planince so na voljo suha stranišča, zato fekalnih vod iz koče ni, saj se te periodično odvažajo v dolino s helikopterjem. Seveda pa se pojavljajo neprijetne vonjave, ki pa so bolj ali manj del takega tipa stranišč," so zapisali na Gorenjskem glasu. 


Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol