R. K. | 28. 3. 2023, 10:35

Slovo legendarnega slovenskega politika: umrl je Miran Potrč

Nebojša Tejić/STA

Do upokojitve je bil kar petkrat izvoljen v državni zbor, opravljal pa je tudi nekatere pomebne visoke državne funkcije.

V starosti 85 let je umrl nekdanji poslanec Miran Potrč. Bil je delegat zadnjih dveh mandatov skupščine Socialistične republike Slovenije, nato pa je bil do upokojitve petkrat izvoljen v državni zbor v samostojni Sloveniji. Opravljal je več pomembnih funkcij in bil med drugim tudi podpredsednik državnega zbora, poroča Dnevnik.

V politiko je stopil konec šestdesetih

Potrč se je leta 1938 rodil v Mariboru, kjer je obiskoval gimnazijo in se po uspešno opravljeni maturi vpisal na Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani. Tam je leta 1961 tudi diplomiral, nato pa na mariborskem okrajnem sodišču opravljal pripravništvo. Istega leta je odšel na služenje vojaškega roka.

Daniel Novakovič/STA

Po vrnitvi iz vojske dve leti kasneje je postal vodja pravne službe v Livarni Maribor in aktiven član Društva pravnikov v gospodarstvu Slovenije. Deloval je predvsem na področju gospodarskega, statusnega in delovnega prava. Leta 1968 je vstopil v politiko in postal sekretar Mestnega komiteja ZKS Maribor, kjer je ostal do leta 1973, nato pa opravljal številne druge funkcije, so spomnili pri 24ur.com.

Ključen pri organizaciji državnega zbora

Dve leti je zasedal mesto predsednika komisije in člana Predsedstva CK ZKS. Med letoma 1978 in 1980 je bil podpredsednik Zveze sindikatov Slovenije, kasneje pa član predsedstva Zveze sindikatov Jugoslavije. Leta 1980 je zasedel tudi prvi enoletni mandat predsednika Zveze sindikatov Jugoslavije, piše navedeni medij.

Nebojša Tejić/STA

Konec osemdesetih in v začetku devetdesetih, ko se je pripravljala nova slovenska ustava, je bil podpredsednik ustavne komisije, opravljal pa je tudi funkcijo predsednika poslovniške komisije, zato velja tudi za enega od ključnih ljudi pri organizaciji dela državnega zbora.

Svoje mesto je zavestno prepustil mladim

V svoji dolgoletni poslanski karieri je več let vodil poslansko skupino Socialnih demokratov (SD). Spominjali se ga bomo tudi po besedah, ki jih je izrekel ob odhodu v pokoj leta 2011: "Veliko je bilo in mislim, da je čas, da se poslovim, saj imamo mnogo mladih ljudi, ki so polni energije, polni znanja in želje sodelovati v politiki. Jaz jim želim polno uspehov," so navedli pri Dnevniku.

STA

Leta 2018 je izšla tudi njegova knjiga spominov z naslovom Klic razumu – spomini, v kateri je svojo bogato politično kariero, ki je trajala več kot 50 let, tudi podrobneje opisal, so dodali.