A. B. | 5. 11. 2022, 06:00

Smo Slovenci pri izbiri imen še sploh izvirni? Presenečeni boste, koliko Francev je v Mariboru

Profimedia

Poznate koga, ki mu je ime Vekoslav? Potem gre za ime, ki se v Sloveniji pojavlja izjemno redko. 

Kje pravzaprav sploh najti inspiracijo za poimenovanje novorojenčka? V Sloveniji namreč še zmeraj prevladujejo predvsem tradicionalna imena, kot so Franc, Janez, Marija in Ana. A mnoga, sodobnejša imena, se skoraj slišijo, kot da bi bila izmišljena. 

Imena po risanih junakih, znanih osebah in vzornikih

Bodoči starši, tudi Slovenci, najpogosteje ideje za poimenovanje svojega otroka najdejo v priljubljenih risanih junakih, nekateri tudi pri najljubših športnikih, pevcih, igralcih in ostalih zvezdnikih, ki so jim pri srcu. Ideje lahko najdejo tudi na koledarju. Ta jim služi kot iztočnica, za pri izboru otrokovega imena izbrskajo, kateri svetniki godujejo v času, ko naj bi otrok prijokal na svet.  

Številnim staršem je pomemben tudi pomen otrokovega imena, pri čemer se mnogi sklicujejo na vrednote, ki si jih želijo prenesti na otroka. 

Največ Francev in Marij – kje?

Po podatkih SURS je pet izmed najpogostejših imen Franc, Janez, Marko, Andrej in Ivan, medtem ko so ženske najpogosteje Marije, Ane, Maje, Irene in Mojce. Največ Francev živi v podravski regiji, in sicer kar 4.265, skupno jih je v Sloveniji 20.580. Kar 5.937 pa v osrednjeslovenski statistični regiji živi Janezev, ki jih je skupno nekaj več kot 19 tisoč.

Uredništvo

S tabele je razvidno, da v Sloveniji živi kar 48.091 žensk z imenom Marija, sledi ji 23.554 An. Največ prebivalk, in sicer 10.414, živi v osrednjeslovenski statistični regiji, 6.228 je v tej regiji tudi žensk z imenom Ana. 

Mnoga avtohtona slovenska imena izginjajo 

V Sloveniji tudi mnoga imena izginjajo. Nekoč pogosta moška imena, kot so Vilko, Vekoslav, Rajmund, Dragotin in Bogomil, se danes pojavljajo le redko. Vilkov je denimo v Sloveniji le 329, Bogomilov le 129. Prav tako je z ženskimi imeni. Hild je v Sloveniji le 429, torej deset več kot Vilkov. Ladislava velja za najredkejše slovensko ime, v Sloveniji jih je 189. 

Uredništvo

Katera imena se prvič pojavijo po letu 1991? 

Predvsem sodobnejša imena so v Sloveniji postala ne le izvirna, temveč tudi unikatna. Med stotimi najpogostejšimi imeni, ki se v Sloveniji prvič pojavijo po osamosvojitvi, sta moško ime Tian in žensko ime Sia. Prvih je v Sloveniji 1.367, slednjih 208. 

Med zanimivimi imeni se na seznamu SURS pojavijo tudi Daris in Eman, med ženskimi Erin in Rubi. 

Uredništvo

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord