17. 6. 2022, 08:00

Smo tik pred vrati novega vala epidemije covida-19?

Profimedia

Da se od virusa še zdaleč nismo poslovili, nam je vsem jasno. V tem tednu je v nas še posebej udarila vest, da se v Nemčiji že pripravljajo na poletni val pandemije. In kako je v Sloveniji?

"Pričakovani poletni val okužb je žal postal resničnost," je v sredo opozoril nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. Ob tem je ocenil, da bi se morali starejši in tisti z že obstoječimi zdravstvenimi težavami "nujno" ponovno cepiti.

V Nemčiji naj bi se hitro širila nova koronavirusna podrazličica omikrona, BA.5.

V zadnjih tednih so tudi na Portugalskem zaznali občutnejši porast primerov covida-19, pri čemer je – tudi tam – po navedbah Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni prevladovala podrazličica BA.5.

Profimedia

V Sloveniji širjenje nekoliko bolj kužnih različic omikrona 

V Sloveniji število hospitaliziranih zaradi covida-19 sicer še naprej ostaja nizko, poroča N1 info. Po zadnjih podatkih se v bolnišnicah zaradi covida-19 zdravi 27 ljudi, od tega pet na intenzivni negi.

V sredo so ob opravljenih 617 testih PCR in 2934 hitrih testih potrdili 466 novih okužb.

Bobo

Tudi pri nas se že širi različica BA.5

“Hitrost širjenja covida-19 je upadala do začetka junija, od takrat pa raste vse hitreje s trenutnim tedenskim prirastom okoli 25 odstotkov,” je za N1 pojasnil Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. Po njegovem je glavni razlog za hiter preobrat pojav novih podrazličic omikrona (BA.2.12.1, BA.4 in BA.5).

Ob tem je še dodal: “Naraščanje deleža bolj kužnih podrazličic omikrona, ki bodo v naslednjih tednih postale dominantne, in popuščanje imunosti bosta širjenje virusa vse bolj pospeševala. Reprodukcijsko število R bo tako v prihodnjem obdobju naraščalo, kar pomeni, da bo rast celo hitrejša od eksponentne,” je še povedal Leskovar.

Bobo

Kot je morebitni novi porast okužb v Sloveniji v oddaji Odmevi na TV Slovenija v sredo komentiral tudi premier Robert Golob, bolezen covid-19 ne bo kar izginila. Vendar pa se moramo naučiti z njo živeti, ne da zapiramo družbo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ