R.S. | 21. 11. 2023, 08:57

FOTO: Na Prešernovem trgu že stoji 20-metrska smreka, kako so jo poimenovali letos?

Uredništvo

V preteklosti je ime dobila po slavnih Slovenkah. 

Na Prešernovem trgu si že lahko ogledate smreko, ki bo naslednja dva meseca krasila Prešernov trg. Smreka je visoka 20 metrov in težka več kot štiri tone. Stara je okoli 36 let, zrasla pa je na Trpinčevi ulici na Fužinah. Odstraniti so jo morali zaradi varnosti prebivalcev. "Drevo je zdravo in izredno košato, odžagali pa smo ga čisto pri tleh," je za Dnevnik povedal delavec. Na drevo bodo napeljali 10 kilometrov lučk. Praznični prižig luči bo potekal 1. decembra ob 17. uri. 

Mnogi že nestrpno čakajo prižig lučk.

Mnogi že nestrpno čakajo prižig lučk.

Uredništvo

Smreko je bilo izziv prepeljati v center - delavci so za to potrebovali kar dve uri. Na Prešernovem trgu je pritegnila ogromno pozornosti, številni turisti so jo fotografirali. 

Poimenovali so jo ...

Smreko so v zadnjih letih poimenovali po slavnih Slovenkah. Pred dvema letoma so drevo poimenovali Melania, lani pa Nataša, po predsednici države. Kaj pa letos? "Tina bo," so jo poimenovali delavci in dodali, da se drugega imena ne morejo spomniti. 

Naslov letošnje novoletne okrasitve je Splošni um - duh skupnosti. Delavci so lučke začeli postavljati že oktobra. Prižgali jih bodo v začetku decembra, občudovali jih bomo lahko do začetka januarja. Lučke bodo mestno občino stale 220.000 evrov. 

Smreko so pripeljali iz Fužin.

Smreko so pripeljali iz Fužin.

Uredništvo

Praznična okrasitev Ljubljane je bila v preteklosti delo domačega umetnika Zmaga Modica, po njegovi smrti pa je okrasitev prevzel njegov sin, Urban Modic. Decembra bo Ljubljano krasilo deset smrek, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali 850 skulptur in likov.

Letos so smreko poimenovali Tina.

Letos so smreko poimenovali Tina.

Uredništvo

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol