Nika Vajnhandl | 5. 4. 2022, 15:31

Po dveh letih je končno znano: je bil za smrti okuženih kriv covid-19?

Profimedia

Podatke je razkrila ugledna britanska medicinska revija The Lancet. Kaj ugotavljajo raziskovalci?

V reviji so objavili rezultate analize, ki je pokazala, v katerih državah je bilo zaradi pandemije covida-19 največ presežnih smrti in v katerih najmanj.

Najmanj presežnih smrti na sto tisoč prebivalcev je bilo v letih 2020 in 2021 v Evropi na Irskem, največ, kar 50-krat več, pa v Bolgariji.

Po številu okuženih v evropskem vrhu?

Slovenija je med sedemindvajsetimi državami Evropske unije zasedla 14. mesto, od sosednjih držav pa so imeli manj presežnih smrti samo v Avstriji.

Rezultat Slovenije je presenečenje, saj smo bili po številu okuženih v evropskem vrhu, pravi direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Milan Krek. "To, da smo imeli kljub temu tako majhno število umrlih, je predvsem velika zasluga zdravstvenega sistema," je Krek dejal za Radio Slovenija.

Smrt: zaradi covida ali s covidom?

Na Kliniki Golnik so opravili sistematično analizo umrlih v bolnišnici med prvim valom epidemije – marca 2020. "Od sedmih bolnikov smo za šest bolnikov potrdili, da so umrli zaradi okužbe, pri enem bolniku pa smo rekli, da je umrl z okužbo, se pravi je bil vzrok smrti nekaj drugega," je pojasnil patolog Izidor Kern.

Obdukcijska poročila iz vse Nemčije pa je pregledal nemški patolog Peter Boor. Najprej se je usmeril prav na vprašanje, ali so bolniki umrli s covidom ali zaradi njega. "Ugotovili smo, da je 86 odstotkov bolnikov, ki so umrli v nemških bolnišnicah, umrlo zaradi covida-19. Pri preostalih 14 odstotkih pa je bil covid pridružena diagnoza oziroma bolezen." 

Večina je umrla zaradi hude prizadetosti pljuč. Vprašanje smrti s covidom ali zaradi njega je tako po mnenju strokovnjakov postalo aktualno šele ob pojavu različice omikron, poroča RTV.

Trenutno epidemiološko stanje v državi

Po 1785 PCR-testih in 16.172 hitrih antigenskih testih je bilo v ponedeljek 3400 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, kar je 1012 manj kot prejšnji ponedeljek, je razvidno s Covid sledilnika.