22. 8. 2023, 19:02 | Vir: STA

Ocena škode: črnograditeljem na obrobju Ljubljane ne bodo pomagali

Profimedia

Do konca meseca lahko tisti, ki so utrpeli škodo, oddajo vloge ali pa pokličejo, sporoča ljubljanski župan.

V ljubljanskih Sneberjah so na podlagi popisa del že pripravili okvirno oceno stroškov sanacije objektov po poplavah in izračune poslali predstavnikom uličnega odbora. Ti bodo do nedelje zbrali ponudbe za izvedbo sanacij, zbrane ponudbe pa jim bo na nedeljskem srečanju predstavila tudi občina. Črnograditeljem ne bodo priskočili na pomoč.

Mestna občina je sicer oblikovala komisije za popis škode tako za področje kmetijstva kot tudi področja stavb. Komisije so začele delati v ponedeljek, njihova želja pa je ta, da popis izvedejo v roku 14 dni.

Profimedia

MOL verjame v uspešnost sanacije

Nekateri posamezniki so izrazili željo, da jim občina svetuje v postopku sanacije, je na redni novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića pojasnil vodja ljubljanskega oddelka za zaščito in reševanje Robert Kus.

"Popisi so vključevali vsa dela, tako zidarska, stavbno pohištvo, suhomontažna dela, keramiko, slikopleskarska ... verjamem v uspešnost sanacije," je dejal Kus.

Janković sicer verjame, da bodo prizadete hiše v Sneberjah ob nadaljevanju ugodnih vremenskih razmer lahko ustrezno suhe do 10. septembra, nato bodo lahko izvajalci začeli z obnovo objektov.

Profimedia

Janković o izvajalcih

Ob tem je župan dejal, da si v trenutkih, kot so poplave, ne želi politizacije, ampak da zmaguje solidarnost. "Ta prvi val pomoči je šel skozi čiščenje, zdaj pride pa tisti drugi val," je navedel in dodal, da bo občina lahko potrebne izvajalce za sanacijo tudi začasno premestila z drugih gradbišč, denimo z gradbišča Centra Rog ali Ilirije.

Borut Živulović/Bobo

Več informacij je na spletni strani Mestne občine Ljubljana, ljudje lahko do konca meseca oddajo vloge ali pa samo pokličejo, da želijo, da se te komisije se pri njih oglasijo. Nato izvedemo podpis, do sredine septembra pa imamo mi rok, da podatke vnesemo v državno aplikacijo Ajda za potrebe državnih organov," je še pojasnil.

Pri sanaciji se je župan dotaknil tudi sodelovanja z vlado pri potrebnih dodatnih ukrepih na vodotokih. "Kot sem povedal prebivalcem, torej uličnim odborom, sem opravil pogovor s predsednikom vlade, ta pa je soglašal, da se izvedba protipoplavnih ukrepov tako v Tacnu kot Sneberjah obravnava po hitrem postopku," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol