A. B. | 15. 1. 2023, 09:57

Sneg bo pobelil večji del Slovenije: zapadlo bi ga lahko tudi do 30 centimetrov

Profimedia

Vremenoslovci napovedujejo, da bodo snežinke zapadle že v ponedeljek. Se snega veselite? 

Vremenoslovci na Meteoinfo Slovenija napovedujejo, da se po izrazitem prehodu hladne fronte in neobičajno toplem vremenu glede na zimsko obdobje tudi v Sloveniji obetajo vremenske spremembe, zaradi česar bo nekaterim začetek tedna polepšal ples snežink in bogata snežna odeja.

Sneg se bo spustil do nižin

Pojasnjujejo, da se bo zaradi hladnejšega zraka in pričakovanih močnejših padavin, meja sneženja spustila. Snežilo bo na Štajerskem, Koroškem in Gorenjskem, proti jutru v ponedeljek se bo sneženje razširilo nad večji del Slovenije, le v nižjih delih Primorske bo deževalo, napovedujeta vremenoslovca Rok Nosan in Aleš Rozman, ki sta za Meteoinfo Slovenija pripravila kratkoročno vremensko napoved. 

"Po zadnjih napovedih bo najmočneje snežilo ravno v času jutranje prometne konice. V večjem delu nižin bo zapadlo od 5 do 15 centimetrov snega. Manj ga bo predvidoma zapadlo na skrajnem vzhodu Slovenije, nekoliko več, lahko tudi okoli 20 ali morda celo 30 centimetrov pa ga bo zapadlo v alpskih dolinah, na Bohinjskem, Notranjskem ter tudi ponekod na Koroškem in Kočevskem. Sneg bo pod nadmorsko višino 700 metrov zelo moker in težak, višje pa bo večinoma suh," napovedujeta. 

Profimedia

"Ker bodo temperature za sneženje po nižinah zelo na meji, se pričakuje, da bo že na manjših razdaljah prihajalo do velikih razlik v višini snežne odeje. Pri temperaturi pol stopinje pod ničlo je namreč učinek sneženja povsem drugačen kot pri temperaturi pol stopinje nad ničlo. V prvem primeru lahko zapade tudi dvakrat ali celo trikrat več snega," pojasnjujeta in dodajata, da bi lahko po nižinah ostali brez snega že zaradi pol-stopinjskega temperaturnega nihanja. 

Avta ne vozite z rokavicami!

Glede pasivne varnosti so najbolj problematična debela oblačila, predvsem puloverji, debele puhovke in bunde. Ne le, da omejujejo gibalne sposobnosti v avtomobilu, ampak lahko povzročijo, da varnostni pas ne sede pravilno in dovolj tesno na voznikovo telo. Že odločno in nenadno zaviranje lahko povzroči lažje poškodbe, kot so ugotovili pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC.

Debele zimske rokavice iz tkanine ali volne lahko povzročijo drsenje roke na volanu (ravno tako pomenijo nepotreben filter med volanom in roko), debela kapa, poveznjena na oči pa zmanjšuje vidljivost, v določenih primerih tudi priduši zvoke zunanjosti.

Tu so seveda še težki in okorni zimski čevlji z debelim podplatom, ki ravno tako zmanjšajo občutek ob zaviranju (in nežnemu dodajanju plina, kar je še bolj pomembno na spolzki podlagi), zaradi širine pa lahko pomenijo tudi, da se bo noga zataknila med pedala ali da boste pomotoma pritisnili na dva pedala.

Če ne zdržite teh nekaj minut, preden se avto oziroma kabina ogreje na spodobno temperaturo (ne pozabite - ogrevanje motorja avtomobila na mestu je kaznivo, a tudi traja dlje), se oblecite tako, da to v nobenem primeru ne bo vplivalo na sposobnost vožnje in vašo varnost.


Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol