Uredništvo | 18. 1. 2024, 07:19

Pozor, prihaja prva pošiljka snega! Poglejte, kdaj bo začelo snežiti in kje bodo padavine najmočnejše

Profimedia

Slovenija bo kmalu odeta v belo.

Danes bo sprva oblačno in deževno. Dopoldne bodo padavine postopno ponehale, razen na zahodu se bo prehodno delno razjasnilo. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15, na severozahodu okoli 5 °C, piše na strani Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

V drugem delu noči na petek se bodo spet začele pojavljati padavine. Do jutra se bodo razširile nad vso Slovenijo, meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Začel bo pihati severovzhodnik, zjutraj na Primorskem burja. Jutranje temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem od 4 do 8 ° C.

Po nadpovprečno toplem četrtku se bo v višinah proti večeru oziroma v noči na petek hitro ohlajalo. Sneženje bo zajelo večji del države, nekoliko manj pa ga pričakujemo na severovzhodu – v Prekmurju, kjer ga bo le za vzorec, poroča Neurje.si. Po nižinah bo največ snega zapadlo v osrednji Sloveniji – med 5 in 15 cm, nekoliko več pa v višjih legah Kočevske in Dolenjske regije.

Sledi nekaj hladnejših dni, kar pomeni, da se bo sneg obdržal malce dlje. Proti koncu meseca pa sledi večja otoplitev – odjuga zagotovljena, pravi Neurje.si. V noči na soboto se bo razjasnilo in čez dan bo jasno. Jutro bo hladno, na Primorskem bo pihala večinoma šibka, le zjutraj še zmerna burja. V nedeljo bo pretežno jasno, zjutraj bo mrzlo in po nekaterih nižinah lahko megleno.

Nad večjim delom Evrope je obsežno območje nizkega zračnega tlaka z več ciklonskimi jedri. Vremenska fronta se južno od nas pomika nad Balkan, izrazita hladna fronta pa se od severozahoda pomika proti Alpam. Nad naše kraje z vetrovi južnih in zahodnih smeri doteka zelo vlažen in topel zrak.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol