19. 1. 2024, 12:37 | Vir: STA

Več deset prometnih nesreč, podrta drevesa, vozniki, ki ne upoštevajo navodil: sneženje po državi povzroča velike težave

Žiga Živulovič jr./Bobo

Previdnost velja tudi za pešce, saj je lahko hoja ob robu cestišča zaradi možnosti zdrsa zelo nevarna.

Sneženje, zdrsi tovornih in tudi drugih vozil ter druge nesreče še naprej povzročajo težave na avtocestah, nekatere so zaprte, in drugih cestah, kjer je promet upočasnjen. Iz Maribora sporočajo, da je ponekod oteženo izvajanje mestnega potniškega prometa. Ponekod težave povzročajo tudi podrta drevesa, na terenu so tudi gasilci.

Igor Kupljenik/Bobo

Na več mestih iz prometa izločajo tovornjake

Zaradi zdrsov tovornih vozil in nesreče je bila ob 11. uri zaprta štajerska avtocesta pred predorom Podmilj proti Mariboru, dolenjska avtocesta med priključkoma Višnja Gora in Grosuplje vzhod proti Ljubljani ter pred počivališčem Čatež proti Obrežju. Prav tako je bila zaprta vipavska hitra cesta med priključkom Vipava in razcepom Nanos proti Razdrtemu. Promet je oviran tudi na gorenjski in podravski avtocesti, na več mestih avtocestnega omrežja izločajo tovornjake, ki so težji od 7,5 tone.

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana zaenkrat večjih težav zaradi vremena nimajo. Kot so povedali v Fraportu Slovenija, je njihova zimska služba aktivna že od jutranjih ur in razmere obvladuje ter skrbi za sprotno čiščenje vzletno-pristajalne steze in ostalih površin, ki so potrebne za odvijanje prometa. Trenutno so sicer prihodi nekaterih letal časovno zamaknjeni, let za Istanbul pa odpovedan.

Uredništvo

Zamude v mariborskem mestnem prometu

Močnejše sneženje ponekod otežuje izvajanje mestnega potniškega prometa. Iz Javnega holdinga Maribor sporočajo, da pri vožnjah mariborskih mestnih avtobusov na več linijah prihaja do zamud, ki so posledica razmer na cesti.

Na terenu so tudi gasilci. Kot je povedal vodja regijskega centra za obveščanje Maribor Dejan Kosi, intervencijske službe v več krajih odstranjujejo podrta drevesa. "Imamo kar nekaj ekip na terenu, ki odpravljajo posledice zlomljenih vej in podrtih dreves na ceste. Veliko je tudi klicev občanov zaradi slabo spluženih cest," je dejal.

Iz Komunale Slovenska Bistrica pa so med drugim sporočili, da največji izziv predstavlja moker sneg, ki je posebej problematičen na območju Pohorja. Voznike pozivajo k upoštevanju prometne signalizacije in obvezno uporabo verig, kjer je to potrebno.

promet.si/posnetek zaslona

Na Severnoprimorskem na terenu vse posipne ekipe

Na območju zgornje Vipavske doline piha močna burja do okoli 90 kilometrov na uro. Vendar tu snega ni, zato še ni večjih težav v prometu. Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto-Manče-Vipava prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Kot je povedal vodja vzdrževanja pri Kolektor CPG Vanči Premrn, na Severnoprimorskem trenutno sneži na Idrijsko-Cerkljanskem območju, na Trnovsko-Banjški planoti ter na območju Gore nad Ajdovščino. Zaradi težav s snegom so zaprli cesto preko prelaza Vršič ter za priklopnike in polpriklopnike prepovedali vožnjo na nekaterih odsekih, kot je na primer Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič-Idrija.

"Problem lahko nastane, če bodo temperature hitro padle tudi po dolinah, saj lahko pride do poledice. Cest pa ne moremo preventivno soliti zaradi dežja, ki bi nam vso sol spral s cestišča," je povedal Premrn. Dodal je še, da so vse posipne ekipe na terenu s 35 tovornjaki, desetimi traktorji in tri specialna vozila.

Borut Živulovič/Bobo

Več prometnih nesreč v pomurju in na območju Celja

Zimsko vreme je danes tudi v Pomurju, kjer je sneženje prav tako poslabšalo vozne razmere. Cestno podjetje Pomgrad je ob 3.30 na ceste poslalo vse svoje plužne enote, je povedal vodja delovne enote mehanizacije Iztok Žalig. Danes do 10. ure so na 1000 kilometrih cest, ki jih vzdržujejo, že posipali 300 ton soli.

Pomurski policisti so po podatkih Policijske uprave Murska Sobota med 6. in 9. uro obravnavali pet prometnih nesreč z materialno škodo. V Murski Soboti je sicer do 10. ure zapadlo med tri in pet centimetri snega, na Goričkem pa do deset centimetrov.

Sneženje je tudi na mnogih cestah na območju policijskih uprav Celje in Novo mesto ohromilo promet. Policisti so na območju celjske policijske uprave danes obravnavali okoli 20 prometnih nesreč, v večini je nastala materialna škoda na vozilih in objektih.

Borut Živulovič/Bobo

Nekateri vozniki tovornih vozil ne upoštevajo navodil

Na Dolenjskem je doslej zapadlo že več kot 15 centimetrov snega, v višjih predelih pa tudi več kot 20 centimetrov. Kot je povedal Marko Plesec iz novomeškega CGP, imajo trenutno na terenu vseh več kot 200 plužnih enot, a so ceste za zdaj v razmeram primernem stanju.

Večjih težav za zdaj niso zaznali, znova pa je kar nekaj voznikov tovornih vozil, ki ne upoštevajo izločanja iz prometa in prihaja do zdrsov. Medtem ko je dolenjska avtocesta trenutno zaprta v obe smeri, pa na ostalih cestah ta trenutek ne beležijo večjih težav, z izjemo prepovedi prometa tovornih vozil na prelazih, kot sta Vahta in Črmošnjice.

Borut Živulovič/Bobo

Nevarnost tudi za pešce

Policisti novomeške policijske uprave so do 10.30 obravnavali osem prometnih nesreč, v katerih ni bil nihče poškodovan, nastala je le premoženjska škoda na udeleženih vozil. V večini primerov je bil vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost glede na stanje vozišča. Težave pa povzročajo tudi podrta drevesa, ki so padla na cesto in marsikje ovirajo promet.

Policisti voznikom svetujejo, naj vožnjo prilagodijo razmeram, z vozil pa naj pred vožnjo odstranijo sneg in se na pot odpravijo pravočasno. Previdni naj bodo tudi pešci, saj je na pločnikih marsikje še veliko snega. Hoja ob robu cestišča je v zimskih razmerah zaradi nevarnosti zdrsov vozil še posebej nevarna. Tudi za pešce velja, naj opravke odložijo, če ti niso nujni, so poudarili novomeški policisti. Padavine bodo sicer popoldne povsod ponehale.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord