E. Č. | 19. 1. 2024, 08:27

Slovenija v primežu snežnih padavin: preverite ključne nasvete za varno vožnjo po zasneženem cestišču

Profimedia

Ko se ceste prekrijejo z belim plaščem snega, vožnja postane poseben izziv. Preverite nasvete za varnejšo vožnjo.

Voziti po zasneženem cestišču zahteva posebno previdnost in prilagajanje vožnje razmeram na cesti. A čeprav so številni tedaj, ko državo pobeli prvi sneg, še kako previdni, se kljub vsemu temu dogajajo tako nesreče kot druge takšne in drugačne nevšečnosti. Slovenija se je v petek znašla v primežu močnega sneženja, ki že povzroča težave v prometu.

Toda kako ostati varen na cesti, ko je ta zasnežena? Preverite nekaj najpomembnejših nasvetov.

Profimedia

Prilagodite hitrost: Zmanjšajte hitrost glede na razmere na cestah. Vozite počasneje kot običajno in ohranite varnostno razdaljo do vozil pred vami.

Uporabite ustrezne pnevmatike: Zimske ali snežne pnevmatike so ključne za dober oprijem na zasneženi cesti. Preverite, ali so vaše pnevmatike primerne za zimske razmere.

Preverite zavorne sisteme: Prepričajte se, da so zavore v dobrem stanju. Zavorna pot na zasneženi cesti se lahko poveča, zato je pomembno, da so zavore učinkovite.

Uporabite zmogljivosti proti zdrsu: Če ima vaše vozilo sisteme proti zdrsu, kot sta ABS (sistem proti blokiranju zavor) in ESC (sistem za nadzor stabilnosti), jih uporabljajte, da ohranite nadzor nad vozilom.

Izogibajte se nenadnim gibom krmila: Izogibajte se nenadnim gibom krmila, kar lahko povzroči zdrs. Raje delajte mehkejše in bolj nadzorovane manevre.

Profimedia

Ohranite varnostno razdaljo: Zaradi povečane zaviralne poti ohranite večjo varnostno razdaljo do vozil pred vami. To vam bo omogočilo več časa za odziv na morebitne nenadne situacije.

Izogibajte se nenadnemu zaviranju: Nenadno zaviranje na zasneženi cesti lahko povzroči zdrs. Zavirajte postopoma in previdno.

Upoštevajte snežne pluge in soljenje: Na cestišču boste morda naleteli na snežne pluge ali soljenje. Bodite pozorni na njih in jih prehitevajte previdno.

Bodite pripravljeni: V zimskih razmerah bodite pripravljeni na morebitne težave. Imejte rezervno kolo, lopato, pesek ali sol za morebitno pomoč pri vožnji iz zasneženega območja.

Poslušajte prometna obvestila: Pred odhodom preverite vremenske in prometne pogoje. Poslušajte prometna obvestila in se izogibajte potovanjem, ko so razmere na cesti zelo slabe.

Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord