A. B. | 21. 11. 2022, 12:49

Snežinke bodo prekrile celotno Slovenijo: v nekaj urah lahko zapade tudi do 10 centimetrov snega

Profimedia

"Ne zgodi se prav pogosto, da smo priča tako intenzivnemu zimskemu razvoju vremena, kot ga pričakujemo," so med drugim opozorili vremenoslovci. 

Slovenijo bo zajela snežna fronta. "Meja sneženja, ki bo ob začetku padavin večinoma še nad okoli 800 m nad morjem, se bo ob krepitvi padavin sredi dneva in popoldne spuščala," napovedujejo vreme na Arso. 

"Ob bližanju ciklona bo ob morju zjutraj pihal okrepljen jugo, popoldne pa bo na Primorskem zapihala močna burja. Njeni sunki bodo na izpostavljenih mestih lahko dosegali hitrosti med 100 in 140 km/h," opozarjajo. 

Kje bo zapadlo največ snega? 

Največ snega bo seveda zapadlo v goratem svetu, predvsem na območju Julijskih Alp. Tam ga lahko v manj kot 24 urah pričakujemo kar od 30 do 60 centimetrov. Le malo manj izdatno bo sneženje v Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah. Snežilo bo tudi v alpskih dolinah, so pojasnili na Arso vreme. 

Torkovo jutro bo sprva po nižinah še povsem 'jesensko', sredi dneva in popoldne pa bo močno sneženje zajelo kar velik del Slovenije. "V kolikor bo vpliv intenzitete padavin prevladal, lahko v nekaj urah tudi po nižinah zapade več kot 10 cm južnega snega, če pa bo prevladal vpliv vetra, pa je možno, da bo meja sneženja ostala nekaj 100 m nad dnom Ljubljanske kotline," poudarjajo. 

Tudi na cestah zimske razmere 

V vsakem primeru lahko sredi dneva in popoldne pričakujemo zimske vozne razmere predvsem na cestah Notranjske, Kočevske in v višjih predelih severne Primorske ter Gorenjske, nekoliko kasneje pa tudi ponekod na Koroškem in Štajerskem. Težek sneg bo lahko povzročal tudi snegolome.

DARS

"Glede na vremenske napovedi naj bi jutri dopoldan začelo snežiti skoraj povsod po državi. Ponekod naj bi zapadlo več kot 20 cm snega," ob tem prikimajo na Promet.si. "Če vaše vozilo ni opremljeno z zimsko opremo, priporočamo, da se jutri ne odpravljate na pot oziroma raje uporabite javni prevoz," opozarjajo.

Promet bo potekal počasneje, zapore cest so v primerih močnega sneženja pogoste. Preden se odpravite na pot, preverite prevoznost cest in morebitne zamude na vaši poti.