M. P. | 30. 5. 2022, 20:30

RAZKRIVAMO: imamo državljani pravico vedeti, kolikšne plače imajo naši politiki?

Bobo/fotomontaža

Vprašanja o višinah plač politikov in tudi njihove dohodninske napovedi so bile v tednih pred parlamentarnimi volitvami še kako v ospredju. Je šlo za politično obračunavanje ali ima javnost pravico do tovrstnih podatkov? Za pojasnila smo vprašali informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik.

Kot nam je pojasnila Prelesnikova, so bruto plače javnih uslužbencev vedno prosto dostopne informacije javnega značaja. Ob tem je dodala, da so prosto dostopne informacije, tudi podatki, povezani z opravljanjem javne funkcije ali delovnega razmerja javnega uslužbenca

Mojca Prelesnik

Mojca Prelesnik

Bobo

Kaj pa niso avtomatično javni podatki?

Prelesnikova je medtem razložila, da pa vendarle vsi dohodki politikov niso avtomatično javni podatki, saj gre za zelo splošen pojem, ki ni niti nikjer točno opredeljen.

So novinci v politiki dolžni javno razkriti svoje pretekle dohodke?

Zmagovalec volitev Robert Golob je bil v času predvolilnega boja večkrat pozvan k razkritju svojih preteklih dohodninskih napovedi. Zato se tudi sprašujemo ali je to politikova dolžnost? Pa tudi ali so dohodki novih obrazov v politiki javne informacije?

Bobo

Prelesnikova odgovarja: "Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da so določeni podatki o spremembi premoženjskega stanja nekaterih javnih funkcionarjev javno objavljeni na spletnih straneh Komisije za preprečevanje korupcije." 

Ob tem našteje tiste, ki jih tak zakon obvezuje, in navaja, da mednje sodijo: "poslanci državnega zbora, predsednik državnega sveta, predsednik republike, predsednik vlade, ministri, državni sektetarji, hkrati pa tudi poklicni in nepoklicni župani in podžupani."

Bobo



Pri tem dodaja, da sem sodijo tudi člani Sveta Banke, funkcionarji samostojnih in neodvisnih državnih organov, ki opravljajo naloge predstojnika organa ali njegovega namestnika ter sodnikov ustavnega sodišča. 

"Podatki morajo biti javno dostopni na spletnih straneh komisije ves čas trajanja njihovega mandata in še eno leto po prenehanju opravljanja funkcije," še poudarja Prelesnikova. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol