14. 12. 2022, 14:19 | Vir: STA

So se na policijo vršili politični pritiski?

Facebook/Robert Golob

Predsednika vlade je poslanka NSi Vida Čadonič Špelič spraševala, ali je politika kadrovala v policiji ali ne, pa tudi, na kateri točki sta se razšla z zdaj že nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar. 

Premier Robert Golob je poslankam in poslancem zagotovil, da nihče tako iz njegovega kroga kot tudi ne iz katerega koli kroga Gibanja Svoboda ni vplival ali poskušal vplivati na kakršne koli kadrovske posege v policiji. Vsa poročila policije po njegovih besedah jasno izkazujejo, da v tem mandatu na policijo ni bilo nobenih političnih pritiskov.

Twitter/Vlada Republike Slovenije

Predsednika vlade je namreč poslanka NSi Vida Čadonič Špelič spraševala, ali je politika kadrovala v policiji ali ne, pa tudi, na kateri točki sta se razšla z zdaj že nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar. Ob tem je spomnila, da je tudi Golob Bobnarjevo le mesec, preden je sporočil, da se njuni pogledi razhajajo, podprl ob interpelaciji. Bobnarjevi pa se je poslanka zahvalila za njeno strokovnost in pokončnost.

Kot je dejal Golob, je točka preloma, na kateri sta se z ministrico razšla, nastopila po 21. novembru, ko se je pri poslanskih vprašanjih v DZ sprožilo vprašanje njegovega varovanja in varovanja njegove družine ter se je začela politizacija njegove pravice do izbire, kdo bo varoval njega in njegovo družino. "Na tej točki sva se žal razšla, ker se je zgodila politizacija dela policije oz. varnostne službe," je dejal.

Pri tem je pojasnil, da je vlada uredbo, s katero je prenesla varovanje na generalni sekretariat vlade, sprejela 8. julija. Uredbo pa je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Bobnarjeve, pri čemer jih, preden je bila sprejeta, ni nihče opozoril, da bo z njo karkoli narobe.

Celotna vlada je bila ponosna na delo ministrice

"Brez te uredbe, ki jo je sprejela vlada in jo potrdila brez razprave, nič od tega, o čemer govorimo, sploh ne bi bilo možno," je izpostavil predsednik vlade. Poudaril je, da je bilo to pred petimi meseci, od takrat naprej pa so potekali operativni pogovori, kako izvesti uredbo in to službo prenesti na generalni sekretariat vlade. Ti pogovori pa so, je dodal, potekali izključno na relaciji generalni sekretariat in ustrezne službe znotraj policije.

Golob je zagotovil, da niti eno ime, kdo naj bo imenovan na katerokoli funkcijo ne v policiji ne na notranjem ministrstvu, ni prišlo od nikjer drugje kot izključno s strani ministrice. Tej se je ob tem tudi sam zahvalil za njeno delo v zadnjih petih mesecih in ga označil za "eksemplarično". Celotna vlada je bila po njegovih besedah ponosna na to, kar ministrica počne.

Jaka Arbutina/Bobo

Zagotovil je, da nihče iz kroga Gibanja Svoboda ni vplival ali poskušal vplivati na kakršne koli kadrovske posege v policiji. "Res pa je, da smo se, preden sta bila imenovana ministrica in Boštjan Lindav v policijo, dobili in se spoznali v poslanski skupini in takrat smo se pogovarjali tudi o tem, kateri so tisti kadri, ki so bili imenovani zadnjo minuto ali celo po volitvah, in da se njihova strokovnost preveri. In to je tudi vse," je dejal Golob.

Izrazil je prepričanje, da je Gibanje Svoboda dobilo tako velik odstotek glasov ne le zaradi tega, ker so spoštljivi in držijo besedo, ampak tudi zato, ker so prepričali ljudi, da bodo tisto, kar obljubijo, tudi izpolnili, "tisto, česar mogoče neke druge leve vlade v preteklosti niso, ker se niso držale obljub, da bodo depolitizirali sisteme, ki so bili pred njihovim nastopom politizirani".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol