5. 4. 2022, 16:18

Dijaki TE slovenske šole so vdrli v sistem in spreminjali ocene

Profimedia

Na šoli so sum vdora potrdili, policija pa je že prejela prijavo.

Nedavno se je razširila informacija, da naj bi dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica vdrli v sistem e-pedagoške evidence šole in si nato sami opravičevali izostanke od pouka ter celo popravljali ocene v e-redovalnici.

Po poročanju portala 24ur.com se je na njihovo uredništvo sedaj odzvala mama enega izmed dijakov, ki obiskujejo šolo, kjer je zaradi vdora dijakov završalo. Razvedelo se je namreč, da naj bi dijaki 4. letnika v sistem Lopolis vdrli že pred meseci, kar pomeni, da so imeli dostop tudi do številnih zaupnih podatkov o zaposlenih, šolarjih, pa tudi o njihovih straših. 

Anonimna mama, ki se je nedavno oglasila uredništvu 24ur.com, pa je izdala tudi podrobnejše informacije. Poleg opravičevanja zaostankov in nepooblaščenega popravljanja ocen, naj bi si dijaki ocene celo sami zaključevali, tega pa presenetljivo ni opazil nihče od profesorjev

Dijaki naj bi na šolske računalnike namestili tudi razne aplikacije, ki so jim pred preverjanjem znanja pomagale pridobiti kontrolne naloge in druge zanje uporabne informacije. Zaskrbljena mama se ob tem upravičeno sprašuje o informacijski varnosti, pa tudi, zakaj staršev o vdoru v sistem ni nihče obvestil, čeprav imajo mladi hekerji sedaj na razpolago vse njihove podatke.

Ravnateljica šole Iva Pučnik Ozimič je sum o vdoru dijakov za 24ur.com potrdila, enako so storili tudi na policiji, kjer so, kot pravijo, glede tega prejeli prijavo.

Nekaj informacij smo pri viru, ki je blizu omenjenim dijakom, preverili tudi sami. Po naših informacijah naj bi se to dogajalo skozi vso šolsko leto, ocen pa naj ne bi popravljali le sebi, ampak tudi drugim učencem.

Vir, ki nam je zaupal te informacije, jih je med drugim označil za računalniške genije.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec