J. B. | 16. 10. 2022, 20:00

Če vam z avtomobila odtujijo registrske tablice, nikakor ne storite tega, saj boste plačali kazen

Profimedia/fotomontaža

Ne kradejo jih zato, ker bi bile dragocen zbirateljski predmet, marveč največkrat v želji, da bi jim služile kot orodje ob naslednjih, predvidoma precej hujših kršitvah. Prav zato je dobro vedeti, kako se odzvati, če vaš jekleni konjiček ostane brez njih.

Ste vedeli, da v Sloveniji nepridipravi vsako leto v povprečju odtujijo več tisoč avtomobilskih registrskih tablic? Da ob tem ne gre za nedolžen (čeravno čudaški) hobi, ki oškodovancu nakloplje zgolj nekaj preprostih navšečnosti in nepotreben strošek, verjetno ne gre poudarjati. Prav zato je toliko pomembneje, da vemo, kaj storiti, če se nekaj takšnega zgodi prav nam.

Kako se torej odzvati, če vas na parkirišču pričaka vaš jekleni konjiček, s katerega je nepridiprav odtujil eno ali obe registrski tablici? Marsikdo bi bržčas pomislil, da bo najbolje, če se z avtomobilom odpelje do najbližje policijske postaje in tam opravi prijavo. To bi bila napaka. 

YouTube/Leo Veleff/posnetek zaslona

"Skladno z določili Zakona o motornih vozilih (ZMV-1) morajo biti motorna in priklopna vozila za udeležbo v cestnem prometu registrirana, imeti veljavno prometno dovoljenje ali dovoljenje za preizkusno vožnjo in biti označena s predpisanimi registrskimi ali preskusnimi tablicami, izdanimi za njihovo označitev," je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi, in pripomnil: "Lastnik  vozila mora po določilih ZMV-1 zamenjati registrske za tablice za nove, kadar je vsaj ena registrska tablica pogrešana, uničena ali kadar zaradi obrabljenosti postane neuporabna.

Klic na interventno številko 113

To pomeni, da se z avtomobilom brez registrskih tablic, četudi ste brez njih ostali, ker vam jih je nekdo odtujil, ne smete voziti. Niti do točke, na kateri želite urediti izdajo novih registrskih tablic. Če bi vas med vožnjo brez tablic ustavila policija, bi vam ne glede na to, da ste bili žrtev nepridipravov, napisala plačilni nalog. Znane so zgodbe, ko je policija pokazala veliko mero človečnosti in žrtvi dejansko priskočila na pomoč, toda na to se ne gre zanašati. Kršitev predpisov je pač kršitev, ne glede na vse.

YouTube/Motel Adventures/posnetek zaslona

"V takšnem primeru svetujemo, da se o tatvini registrskih tablic obvesti policijo na interventno število 113, ki na kraj dogodka pošlje policijsko patruljo, da obravnava zadevo. Glede udeležbe v prometu veljajo zgoraj navedena določila, zato je vožnja z neoznačenim vozilom do točke, kjer bi se to uredilo, prepovedana," je dodal Drago Menegalija.

V primeru odtujitve registrskih tablic (obeh ali že zgolj ene) je ključna hitra reakcija. Kakršnokoli oklevanje bi lahko lastnika vozila, s katerega so bile tablice odtujene, spravilo še v večje težave. Nepridipravi tablice praviloma ne kradejo za to, da bi jih doma imeli za spomin, marveč jim v velikem številu primerov služijo za nadaljnje kršitve zakona. 

Kaj potrebujete za zamenjavo registrskih tablic?
- izjavo lastnika vozila z opisom okoliščin, v katerih so bile registrske tablice izgubljene oziroma ukradene
- registrsko tablico, če je bila z vozila odtujena le ena
- prometno dovoljenje
- osebni dokument

Če niste lastnik vozila, morate predložiti pisno pooblastilo lastnika vozila.

Ukradene tablice so bile v preteklosti največkrat uporabljene za pobege z bencinskih servisov, parkiranje brez plačila, objestno vožnjo, načrtno kršenje cestnoprometnih pravil, vožnjo neregistriranih vozil, celo prevoz ukradenih avtomobilov prek državnih meja, prevoz nelegalnih migrantov in tudi kot oprema vozil, uporabljenih v resnejših kaznivih dejanjih (vlom, rop, tudi umor). Verjetno ni treba poudarjati, v kakšnih težavah bi se lahko znašel lastnik registrskih tablic, če kraje ne bi prijavil policiji.

Zavarovalnica, ki krije tudi takšne stroške

Ob tem je zanimivo, da v Sloveniji obstaja zavarovalnica, ki svojim klientom ponuja tudi povračilo nastalih stroškov v primeru kraje registrskih tablic. "V takšnem primeru naša zavarovalnica oškodovancem, ki imajo sklenjeno primerno zavarovalno polico, krije tako stroške izdelave novih tablic kot tudi stroške, povezane s pridobivanjem novega prometnega dovoljenja," je pojasnil Aleksander Mahne, ekskluzivni zastopnik zavarovalnice Generali. 

YouTube/Rad Web/posnetek zaslona

Za zavarovanje ključev in registrske tablice je premija odvisna od vrednosti vozila, vendar je v povprečju vredna približno 10 evrov, pojasnjuje Mahne. Zavarovalnica Generali takšnim strankam krije stroške "pridobitve nove registrske tablice kot posledico tatvine registrske tablice, in sicer enake registrske tablice, kakršno je zavarovanec imel pred tatvino".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol