R.S. | 13. 4. 2023, 09:01

Mladi želijo biti videni in slišani, a na čigav račun: so za medvrstniško nasilje v Celju kriva družbena omrežja?

Profimedia

Kazniva dejanja vse pogosteje snemajo in objavijo na spletu z namenom, da pridobijo čim več ogledov ...

Incident medvrstniškega nasilja v Celju je pretresel Slovenijo. Izobraževalne ustanove se sprašujejo, kako bi podobne incidente preprečili. Na incident se je odzvala tudi predsednica Nataša Pirc Musar, ki staršem in institucijam očita, da si pred problemi medvrstniškega nasilja zatiskajo oči. 

Žrtev nasilja je bila mladoletna, večino nasilnežev je identificirala sama."Naslednji dan po pretepu je oškodovanka prišla na policijsko postajo Celje in podala zapisnik. Večino nasilnežev je oškodovanka poznala, preostale smo našli z zbiranjem obvestil, je za 24UR ZVEČER povedal vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto, Jože Bračko. Dodal je, da nekatere vpletene osebe še niso dopolnile 14 let, kar pomeni, da zoper njih ne morejo podati kazenske ovadbe. Prav tako ne morejo kaznovati očividcev. 

Profimedia

Kako preprečiti nadaljnje incidente? 

O nasilju v Celju je spregovorila ravnateljica osnovne šole Lava, Marijana Kolenko. Kje je razlog, da prihaja do tako brutalnih pretepov med dekleti? "Razlog je zagotovo med drugim v povečanih stiskah, ki jih mladi doživljajo, menim pa, da je eden izmed glavnih razlogov tudi dostopnost do vsega. Družbena omrežja so zagotovo prinesla največ na tem področju, kajti mladi želijo biti videni in slišani ter se ne vprašajo, na kakšen način. To je posledica, ki bi lahko bila na nek način tudi pričakovana," je dejala.  

Bračko meni, da je razlogov za nasilje več. "V veliki meri gre za uveljavitev, za izkazovanje moči. Nekateri tudi vidijo nasilje v svoji družini pa potem ta vzorec prenašajo naprej." 

Pojavlja se vprašanje, kako v prihodnosti preprečiti tovrstne pretepe. "Šole delamo na preventivi, želimo pa si širše družbene podpore, torej, da bi z vrha dobili jasno podporo našim prizadevanjem. Mladi so priča številnim nasiljem, tudi v domačem okolju, in to so vzorci. Te vzorce nato prinašajo v šole. Upam, da smo se ob tem primeru kot družba prebudili in bomo končno lahko podelili odgovornost vsem partnerjem. Zame so partnerji starši, ki so zadnja leta spustili velik del odgovornosti, in izobraževalne ustanove. Preventiva je izjemno pomembna," je zaključila ravnateljica osnovne šole Lava. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol