A. B./STA | 8. 3. 2023, 14:23

So zaščitne maske v zdravstvenih domovih še obvezne? Imamo nove informacije

Profimedia

Medtem ko v nekaterih zdravstvenih ustanovah protikoronski ukrepi veljajo le še kot priporočilo, so ponekod obvezni, obiski pa so omejeni na le 15 minut.

Čeprav zaščitne maske niso več obvezne, stroka nošenje še vedno priporoča. Tako so zapisali tudi na spletni strani vlade. "Uporaba zaščitne maske je skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) nujna v zdravstvenih ustanovah, socialnovarstvenih zavodih, domovih za starejše občane in v lekarnah," je zapisala vlada.

V prostorih Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana zaradi izboljšanja epidemiološke situacije zaščitne maske niso več obvezne, razen v primeru znakov respiratornega obolenja. V ljubljanskem kliničnem centru pa pozivajo k uporabi zaščitnih mask, ker v čakalnicah prezračevanje in vzpostavljanje medosebne razdalje v vseh terminih ni mogoče.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana k nošnji mask še posebej poziva starejše s pridruženimi boleznimi ali kakorkoli imunsko oslabljene. Obiskovalci kliničnega centra lahko masko dobijo tudi pri informatorju, je objavljeno na spletnih straneh bolnišnice.

Kako je v drugih zdravstvenih domovih?

Med tem v zdravstvenih domovih Osnovnega zdravstva Gorenjske ostajajo v veljavi stara pravila. Ko bodo sprejeli odločitev o spremembah glede uporabe mask, to bo predvidoma v kratkem, bodo bolnike in javnost o tem obvestili, so sporočili za STA.

Profimedia

V Mariboru še vedno sledijo enakim ukrepom in napotkom NIJZ, enako je v ZD Koper: "Seveda načrtujemo spremembe, pričakujemo, da se bo tveganje za prenos okužbe v drugi polovici pomladi zmanjšalo. Takrat bomo navodilo spremenili, če bo to dovoljevala epidemiološka situacija," so zapisali, poroča N1. 

Bobo

V Splošni bolnišnici Celje zaščitne maske zahtevajo: "Obiskovalce prosimo, da na obiske prihajajo le, če so zdravi. Ves čas obiska morajo imeti pravilno nameščeno kirurško ali FFP2 masko. Obrazne zaščitne maske, ki ne smejo biti iz blaga, si morajo namestiti pred vstopom v bolnišnico in jih nato nositi ves čas obiska. Pred vstopom na bolnišnični oddelek je obvezno tudi razkuževanje rok. Med obiskom bolnišnice morajo upoštevati navodila zdravstvenega osebja," so zapisali na spletni strani. S. 1. februarjem so sprostili tudi obiske hospitaliziranih bolnikov. "Obiski bodo mogoči dvakrat tedensko, in sicer ob sredah in nedeljah v terminu, ki velja za posamezni oddelek. Pacienta bo lahko obiskala ena zdrava oseba, obisk pa bo lahko trajal 15 minut," so zapisali. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol