R. K. | 29. 3. 2023, 07:00

So živila tik pred iztekom roka uporabnosti res varna za uživanje? Imamo odgovor

Profimedia

Datum na embalaži, ki označuje uporabnost posameznega živila, je lahko naveden v dveh različicah. Zelo pomembno je, da poznamo razliko med njima.

Ste se tudi vi kdaj v trgovini izognili kakšnemu izdelku, ker je bil tik pred iztekom roka uporabnosti, čeprav bi ga lahko takrat kupili občutno ceneje? Ali pa ste izdelek vrgli v smeti, ker mu je rok uporabnosti ravno včeraj potekel? Kaj sploh pomeni datum, ki je označen na embalaži vsakega živila? Rok je namreč lahko naveden v dveh različicah. Prva je 'uporabno najmanj do' in druga 'uporabiti do'.

Razliko med obema navedbama je dobro poznati, saj se lahko tako izognemo stran vrženi hrani. Po podatkih Evropske komisije naj bi se namreč kar 10 odstotkov vse hrane zavrglo zaradi nepoznavanja in nerazumevanja, kaj pomenijo roki uporabnosti na živilih.

Profimedia

Kakšna je razlika med oznakama?

Z določitvijo roka uporabnosti 'porabiti do' na živilih, ki se pokvarijo hitreje, proizvajalec zagotavlja, da bodo do izteka tega roka varna za uporabo, če bomo upoštevali pogoje shranjevanja, ki so navedeni na embalaži. Oznako 'porabiti do' običajno najdemo na živilih, kot so sveže ribe, sveže meso ter mlečni in delikatesni izdelki.

Oznaka "uporabno najmanj do" označuje datum, do katerega bodo živila ohranila pričakovano kakovost. Največkrat je naveden na ohlajenih, zamrznjenih, posušenih in konzerviranih živilih. Izdelki s to oznako so varni za uporabo tudi po preteku tega datuma, če upoštevamo navodila za shranjevanje, embalaža pa ni poškodovana. Živilo je po izteku tega datuma kljub temu dobro preveriti, piše Potrošnikov zoom.

BOBO

So izdelki tik pred rokom enako varni?

Glede na raziskavo, ki so jo na 50 naključno izbranih izdelkih pred iztekom roka opravili v španski potrošniški organizaciji in jih primerjali z izdelki, ki imajo običajen rok trajnosti, so mikrobiološki parametri med obema skupinama primerljivi, so pa nekatere solate s ceno, ki je bila znižana tik pred iztekom roka uporabnosti, vsebovale večje število mikroorganizmov. A v takšnih primerih so nagniti deli vidni skozi prozorno embalažo izdelka in se jim lahko pred nakupom izognemo.

Pri omenjenem mediju zato svetujejo, naj solat pred iztekom roka ne kupujemo, če opazimo nagnite dele. Razen tega so izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti enako varni za uživanje kot izdelki z običajnim rokom uporabnosti. Ob tem svetujejo, naj izdelke, ki so bili znižani tik pred iztekom roka uporabnosti, kupimo, če jih bomo do navedenega roka tudi porabili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol