21. 4. 2022, 12:15 | Vir: STA

Je izlitje ogrozilo našo smaragdno reko?

Profimedia

Reka Soča je trenutno zaprta za plovbo, lokalnim prebivalcem so svetovali, kako ukrepati.

Uprava za zaščito in reševanje je dobila obvestilo o onesnaženju Soče med Srpenico in Kobaridom. Domnevno gre za izlitje iz proizvodnje podjetja TKK v Srpenici. Po zagotovilih poveljnika civilne zaščite Bovec Edija Melinca gre po doslej znanih podatkih za nenevarno snov. 

Pena na površini

Izlita snov, ki je vidna kot pena na površini vode, se je razširila proti Tolminu.

O dogodku so bile obveščene pristojne službe. Pričakujejo obisk inšpektorja, z dogodkom pa so seznanjeni tudi v Režijskem obratu občine Kanal, ki je obvestil zaposlene na vodarni Močila in pozval k previdnosti. Posebni ukrepi zaenkrat niso predvideni, svetujejo pa previdnost vsem uporabnikom pitne vode iz vodarne Močila, ki vodo zajema iz dovodnega rova hidroelektrarne Plave.

V podjetju TKK trenutno še zbirajo informacije, po zagotovilih direktorja Uroša Lozarja pa bodo javnost obvestili takoj, ko bodo imeli vse podatke o dogodku.

Smaragdna lepotica

Reka Soča, ki zaradi svoje smaragdno zelene barve velja za eno naših najlepšh rek, je sicer znana kot raj za ljubitelje vodnih športov, predvsem kajakaše, ribiče, fotografe in vse tiste, ki iščejo sprostitev v naravi. 

Zaradi svojih naravnih lepot je bila dolina Soče prepoznana za eno od desetih evropskih destinacij, priporočenih za obisk.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.