R. K. | 24. 3. 2023, 11:27

Sodelovanje z UKC prekinil vodilni otroški srčni kirurg: kdo bo operiral naše otroke?

Srdjan ZivuloviČ/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Vodilni strokovnjak za operacije otrok z napakami v srcu se je zaradi razlogov, ki jih je javno pojasnil, odločil prekiniti sodelovanje z največjo slovensko zdravstveno ustanovo.

Oddelek otroške srčne kirurgije v ljubljanskem UKC zapušča vrhunski češki kirurg Roman Gebauer, ki je v ustanovo prišel po tem, ko se je oddelek pred petimi leti spopadal z velikimi težavami. V UKC pravijo, da sta ostala še dva kirurga, vendar pa je eden od njiju trenutno odsoten, drugi pa v zadnjem obdobju naj ne bi sodeloval pri zapletenih operacijah.

Vodilni češki kirurg, ki otroke in mladostnike s prirojeno srčno napako operira po celem svetu, je z največjo slovensko zdravstveno ustanovo prekinil sodelovanje. Dobil naj bi namreč občutek, da ga v Sloveniji ne potrebujejo več. Svojo ugotovitev je v elektronski pošti 4. marca 2023 sporočil tudi odgovornim v UKC, a se nanjo ni odzval nihče. Z njim ni po tem nihče vstopil v stik, nihče se ni z njim pogovoril ali mu ponudil roke, poroča Delo.

Bobo

Slabi odnosi in neurejene zadeve

Svojo odločitev je po navedbah omenjenega medija sporočil v pismu, ki ga je naslovil na kirurga Miho Weissa, ta pa ga je po Gebauerjevih besedah preposlal naprej. V njem je zapisal, da je po globokem vrednotenju sedanjega položaja v kongenitalnem programu in svoje vloge sklenil prekiniti dejavnost v UKC Ljubljana. Weissu, ki se je od njega veliko naučil, je ob tem zaželel veliko sreče in energije pri nadaljevanju poslanstva.

Vendar pa je tudi usoda kirurga Weissa, ki je zdaj edini v Sloveniji sposoben opravljati določene operacije, neznana. Leta 2017 je namreč zaradi številnih odhodov intenzivistov in kardiologov UKC že zapustil, kasneje pa se je vrnil. Razlogi za njegovo trenutno odsotnost naj bi bili podobni kot razlogi češkega kirurga za prekinitev sodelovanja: slabi odnosi in zadeve, ki strokovno niso urejene, kot bi morale biti, piše Delo.

Bobo

Od Weissa bi bilo tudi neupravičeno pričakovati, da bo prevzel celotno breme zahtevnih obravnav prevzel na lastna ramena, so dodali.

Se bo vrnil kirurg, ki je pred leti odšel?

Oddelek za otroško srčno kirurgijo ima sicer še kirurga Igorja Šehića, iz Beograda, a ta v zadnjem času naj ne bi sodeloval pri operacijah, ki so bolj zapletene. V ljubljanskem UKC tako trenutno ni kirurga, ki bi lahko operiral otroka z določeno napako v srcu, je za omenjeni medij potrdil Gebauer.

UKC naj bi zdaj skušal nazaj privabiti slovenskega kirurga Janeza Vodiškarja, ki je ustanovo zapustil leta 2014 in je zaposlen v nemškem Stuttgartu. Vodiškar je takrat dal vedeti, da bi se vrnil le v urejene in razčiščene razmere, ki jih pa sodeč po razlogih za odhod Gebauerja in odsotnost Weissa trenutno v ustanovi najverjetneje ni. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord