3. 9. 2023, 10:39 | Vir: STA

VIDEO: Nič več težko razumljivih sodnih postopkov? Sodišča želijo svoje delovanje približati ljudem

Profimedia

V Sloveniji je bilo do zdaj opaziti pomanjkanje splošnih in razumljivih vsebin, ki bi pojasnile, kako deluje sodstvo.

Vrhovno sodišče RS je objavilo nove animacije o najpogostejših sodnih postopkih, ki na enostaven in razumljiv način prikazujejo osnovne korake in značilnosti različnih sodnih postopkov - od kazenskega in pravdnega do dedovanja, razveze, izvršbe in postopka pridobitve brezplačne pravne pomoči, so sporočili s sodišča.

Pomanjkanje vsebin, ki bi pojasnile delovanje sodstva

Animacije so del različnih informativnih gradiv, ki jih na vrhovnem sodišče pripravljajo že od leta 2018 in so objavljena na spletnem mestu nasodiscu.si. Z objavo novih animacij so laični javnosti in uporabnikom sodnih storitev celostno predstavili osnove delovanja sodstva in značilnosti sodnih postopkov.

Mednarodne raziskave potrjujejo, da je prav informiranost o delovanju sodišč pomemben dejavnik, ki vpliva na izkušnjo s sojenjem in zaupanje v sodstvo. Različne raziskave, ki jih je slovensko sodstvo izvedlo v preteklih letih, pa so pokazale, da je v javnosti zaznati veliko pomanjkanje splošnih in razumljivih vsebin, ki bi pojasnile, kako sodstvo deluje in kakšne so značilnosti posameznih vrst sodnih postopkov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Poučne vsebine v več jezikih

Prav z namenom informiranja splošne javnosti vrhovno sodišče v okviru projektne skupine Postopkovna pravičnost že vrsto let pripravlja splošni javnosti razumljive vsebine - od opisov postopkov na spletni strani nasodiscu.si do zloženk, ki so na voljo po vseh sodiščih v državi, in sedaj tudi animacij.

Vse animacije so dostopne na portalu nasodiscu.si in YouTube kanalu vrhovnega sodišča. Na voljo so tudi v angleškem jeziku ter jezikih obeh narodnih manjšin - italijanščini in madžarščini. Vsebine so zelo poučne in primerne za razpravo o delovanju države in državljanskih pravicah. Projekt je bil financiran iz evropskih sredstev in pripravljen v okviru operacije Učinkovito pravosodje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord