10. 11. 2023, 14:16 | Vir: STA

Sodniki se ne dajo: hočejo višjo plačo, in to v dorečenem roku (podprla jih je tudi Švarc Pipanova)

Borut Živulović/Bobo

V Sodnem svetu po sestanku z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan vztrajajo pri uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede odprave neustavnosti pri sodniških plačah. Pričakujejo tudi, da se bo to zgodilo v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, ter da bo rešitev enaka za sodnike vseh stopenj.

Za uresničitev odločbe ustavnega sodišča in za odpravo neustavnosti pri sodniških plačah se zavzema tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Ta je članom Sodnega sveta v četrtek pojasnila, "da je v pripravi začasna ureditev, ki bo v z odločbo ustavnega sodišča določenem roku uredila protiustavno stanje do sprejema sistemske rešitve oziroma celovite reforme glede plač v javnem sektorju," so sporočili iz Sodnega sveta.

Kot so zapisali, je predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat na četrtkovem srečanju izrazil pričakovanje, da bo odločba ustavnega sodišča uresničena v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, to je do 3. januarja prihodnje leto, in tudi, da bo uresničena v primerni višini, tako da bo zagotovljen ustrezen odstotek zvišanja plač za sodnike vseh stopenj.

Če odločba ustavnega sodišča ne bo uresničena v roku, pa na Sodnem svetu načrtujejo vložitev zahteve za določitev načina izvršitve ustavne odločbe, je danes za STA pojasnil Horvat.

"Na podlagi tega bo ustavno sodišče lahko določilo, kakšen bo nivo potrebnega zvišanja plač sodnikov, da bi se te izenačile s plačami drugih funkcionarjev," je dodal.

Horvat se bo danes srečal tudi s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki ji bo predal letno poročilo. Pričakuje, da bo Klakočar Zupančičeva podprla prizadevanja sodnikov za odpravo nesorazmerij pri sodniških plačah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol