D.H. | 7. 8. 2023, 10:44

Uničenje, kakršnega Slovenija ne pomni: objave na družbenih medijih razkrivajo šokantne razsežnosti posledic poplav (FOTO)

Profimedia

V četrtek, 3. avgusta, je vremenoslovec Brane Gregorčič izrekel besede, ki odmevajo še danes: "Toliko padavin ni v enem dnevu padlo nikoli. Posledice so hude." Kako hude, razkrivajo tudi objave na družbenih omrežjih, ki jih objavljajo občine, organizacije, predvsem pa prostovoljna gasilska društva iz vseh koncev Slovenije. 

Uničenje v katastrofalnih poplavah naj bi po zgodnjih ocenah vlade presegla pol milijarde evrov, mnogi pa trdijo, da bo gmotna škoda zelo verjetno še večja. Katastrofalne poplave so doslej terjale tudi šest smrtnih žrtev.

V Zgornji Savinjski dolini je bilo uničenje nepredstavljivo. Deroča voda je uničila številne hiše in mostove. Na Koroškem sta poplavljali reki Drava in Meža, tam so bili tudi najdlje odrezani od sveta. Na Gorenjskem sta popravljali Sora in Gradaščica, bregove pa so prestopili tudi Savinja in Kamniška Bistrica. V osrednji Sloveniji je bilo največ težav v okolici Polhovega Gradca, nekaj razlitja je bilo tudi v delih Ljubljane (Sava je poplavljala na področju Črnuč). Na Primorskem je bilo največ težav v severnem delu, v okolici Cerkna, Idrije in Tolmina, kjer je voda zalila hiše. 

Danes je morda prvi dan, ko intervencije lahko nadomesti sanacija. Na NIJZ opozarjajo, da tudi po koncu poplav ostajajo skrite nevarnosti. Najpogostejša je onesnažena pitna voda, zato pri NIJZ svetujejo, da spremljamo obvestila upravljavca vodovoda glede morebitnega prekuhavanja pitne vode. 

Prav tako opozarjajo, da naj v poplavljene predele okoli doma ne stopamo bosi ali v lahkotni obutvi. Poplavna voda s seboj nosi številne odpadke, ki nas lahko poškodujejo, če na njih stopimo. Obenem je poplavna voda polna bakterij, zato je osebna higiena z razkuževanjem (in seveda izogibanje stika poplavne vode z odprtimi ranami) nujna. 

Kako so videti posledice poplav, pa razkrivajo tudi številne objave na družbenih medijih: