R. K. | 13. 7. 2023, 23:09 | Vir: STA

VIDEO: Šokantni posnetki iz Cerknega (poštne avtomobile nosilo kot nemočne lutke)

Facebook/Maruša Props/posnetek zaslona

V goriški občini so poplave močno razdejale pritlične prostore in okolico pošte.

V večernih urah je močno narasla reka Cerknica, ki trenutno upada in se bo v prihodnjih urah vrnila v strugo. Močneje so narasle tudi reke v severnem, vzhodnem in deloma osrednjem delu Slovenije, tu prevladuje velika vodnatost. Drugod je vodnatost rek srednja, v južnem delu države pa mala, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Plavajoči pošrni avtomobili

Po poročanju centra za obveščanje so v občini Cerkno obilne padavine v popoldanskih urah povzročile poplavljanje pritličnih prostorov pošte v Cerknem. Na družbenih omrežjih je zaokrožil tudi posnetek, na katerem je videti kako narasla reka nosi poštne avtomobile. "Kot nemočne lutke v rokah narave," je v objavi pripisala uporabnica, ki je posnetek delila. 

V Cerknem je poplavilo tudi en stanovanjski objekt in en stanovanjski objekt pa je poplavilo v kraju Gorenji Novaki. Posredujejo prostovoljni gasilci Cerkno in Novaki. V Bukovem so gasilci sanirali poškodovano ostrešje stanovanjskega objekta.

Nekatere reke bodo ponoči še narasle

Trenutno je zaradi naraslih vodotokov poplavljeno večje območje Cerkna. Aktivirana je celotna Gasilska zveza Cerkno. V Cerknem so prožene sirene za splošno nevarnost. Prizadeti so tudi kraji Zakriž, Gorenji Novaki, Poče in Dolenji Novaki, so še sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Nekoliko še naraščajo reke na Koroškem, Idrijca, Sora ter reke v porečjih Dravinje in Savinje. Omenjene reke v spodnjem toku bodo ponoči še nekoliko narasle. Druge reke upadajo, le v južnem delu države je vodnatost ustaljena. V petek in v prihodnjih dneh bodo reke večinoma upadale.

Večerna temperatura večine rek je bila med 9 in 22 stopinj Celzija. Bohinjsko jezero je imelo 19, Blejsko 24, morje ob slovenski obali pa 26 stopinj Celzija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol