J. Z. | 6. 9. 2022, 13:06

Ogorčenje na ljubljanskih šolah: učenkam naj bi prepovedali kratka krila in ozke majice, med starši završalo

Bobo

Številne starše je zmotilo, da naj bi njihovim otrokom zapovedali, kako so lahko oblečeni pri pouku. Pravila naj bi veljala le za dekleta. Ena od mam nam je zaupala, da naj bi šolarko opozorili, ker je bila naličena. Preverili smo, kaj se dogaja.

Nekatere ljubljanske šole - tako osnovne kot srednje - so se z novim letom v luči večje javne pozornosti na spolno nadlegovanje odločile, da se z učenci in dijaki pogovorijo o tem, kakšna naj bi bila pravilna izbira oblačil za različne situacije.

To pa je razjezilo starše, ki so prepričani, da s tem v neenakopraven položaj postavljajo njihove hčerke, saj naj bi t. i. priporočila večinoma veljala le za dekleta

Ena od uporabnic Twitterja je zapisala, da naj bi bilo na njihovi osnovni šoli po besedah ravnateljice "prepovedano barvanje las, lakiranje nohtov in drugo lepotičenje". Prepovedala naj bi jim tudi nošenje mini kril in majic s tankimi naramnicami.

Premalo oblečene sošolke motijo fante?

Ravnateljica naj bi svoje zahteve utemeljila z besedami, da se "fantje težko zberejo, če poleg njih sedi lepo in pomanjkljivo oblečeno dekle". A nekateri starši menijo, da takšna pravila niso primerna in bi bilo boljše fante izobraziti o tem, kakšno je primerno obnašanje do deklet

Za podobna pravila naj bi se odločili še na več šolah, čemur se starši, kot so zapisali na družbenih omrežjih, že upirajo. 

Bobo

Ena od mam je za Metropolitan pojasnila, da naj bi navodila glede oblačenja in uporabe ličil dobili tudi šolarji na ljubljanski OŠ Kolezija. "Dejstvo je, da je bila tema neprimerno oblačenje. Včeraj so eno sredi hodnika opozorili, da je preveč naličena. Učenka je rekla, da ni vedela, da šminka in črtalo za oči nista dovoljena in da se ne bo ponovilo," nam je zaupala.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na ravnateljico OŠ Kolezija, nanje pa še čakamo.

Na srednji šoli pogovor o primernosti oblačil

Podobna opozorila o novih pravilih so prišla tudi s strani staršev dijakov na ljubljanski Gimnaziji Jožeta Plečnika. Ravnateljica šole Lidija Žigon je v pogovoru za Metropolitan izpostavila, da ne drži, da bi uvedli pravila glede oblačenja in ličenja dijakinj

"Smo pa na uvodnih urah z dijaki spregovorili o tem, kako se primerno obleči za različne priložnosti, od športnih dni do obiska gledališča in ne nazadnje pouka," je dejala. Po njenem mnenju se namreč dekleta včasih oblačijo pomanjkljivo, medtem ko tega med fanti še niso zaznali.

Ravnateljica meni, da otroci v času šolanja pravzaprav ne dobijo pravih informacij o tem, kako se primerno obleči. "Le pogovor je bil. Nimamo ne pravil ne sankcij," nam je zagotovila. 

Za odziv, ali so takšna "pravila" v šolah v skladu s priporočili ministra za šolstvo Igorja Papiča, smo se obrnili tudi na ministrstvo, a odgovor še čakamo.

Novo na Metroplay: "Janša je s tem potrdil, da ostaja" | N1 podkast s Suzano Lovec