Uredništvo | 8. 12. 2023, 07:00

Samo v Sloveniji: v Beli krajini se odrasli vračajo v šolske klopi

Facebook/Brihtna glava

Čeprav sta pričakovana red in disciplina, je smeh med uro zagotovljen.

Morda niste niti malo navdušeni nad idejo o vrnitvi v šolske dni in klopi. A vam lahko ta izkušnja prinese nov pogled na stare čase, pravijo organizatorji unikatnega turističnega doživetja, ki ga v Beli krajini ponujajo tako domačim kot tujim turistom. 

Nazaj v preteklost

Osnovna šola Brihtna glava se nahaja v Radovici pri Metliki. Ta zanimiv turistični produkt pa je nastal iz želje, da bi obiskovalcem Belo krajino prikazali na nekoliko drugačen in tudi izjemno duhovit način. Za kaj gre?

Instagram/Brihtna glava

Gre za predstavitev šolske ure iz leta 1950, med katero udeleženci na zabaven način spoznavajo Belo krajino. "Presenetiti, malce šokirati, razburiti, iskreno nasmejati ali vsaj nekoliko sprostiti današnjega turista, mu ukrasti delček pozornosti, so cilji vsakega turističnega ponudnika. Če ti pri njem uspe preseči ravnodušnost, mu spodbuditi čustva, si uspel", so na svoji spletni strani zapisali pri Visit Bela krajina. 

"Posameznik kot del skupine (učenec v razredu) aktivno sodeluje pri simulirani učni uri iz naše polpretekle zgodovine. Nikoli ne ve, kdaj ga bo stroga učiteljica poklicala k tabli, kjer bo moral pokazati svoje (ne)znanje."

Dobijo tudi spričevala

Lekcije so namenjene vsem: od mladih, ki bi želeli videti, kako so se učili njihovi predniki, do odraslih, ki bi se radi spominjali svojega otroštva. Po opravljeni šolski uri udeleženci dobijo spričevalo, zato je potrebna predhodna najava. Učilnica sprejme do 50 "brihtnih glav", v šolske klopi pa vabijo tudi tuje turiste, saj so na voljo ure v različnih jezikih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrej bajuk Brihtna glava - šola kot nekoč (@sola_brihtna_glava_)

In čeprav humor pri turističnem doživetju igra zelo pomembno vlogo, se učenci nikoli ne smejo in tudi ne upajo popolnoma sprostiti. Učiteljica namreč drži skupino v nenehnem pričakovanju, osredotočenosti in hkrati podaja učno snov – značilnosti, posebnosti in dediščino Bele krajine.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord