23. 6. 2023, 09:18

Juhu, počitnice so tu: slovenski šolarji še zadnjič pred septembrom sedli v šolske klopi

Profimedia

Da bo poletje kar se da pestro, so otrokom na voljo številne počitniške dejavnosti.

Šolarji so danes še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi, to pa je tudi dan, ko dobijo zaključna spričevala. Nato bodo za približno dva meseca pozabili na šolo in brezskrbno uživali na težko pričakovanih počitnicah. V šolo pa se bodo znova vrnili 1. septembra. Na šolah bodo danes izvedli proslavo pred dnevom državnosti.

Uredništvo

Množica organiziranih dejavnosti za mlade

Za počitnice, polne doživetij, so poskrbele številne organizacije s počitniškimi delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje tako tradicionalno organizira letovanje v Zambratiji in jezikovne tabore v Kranjski Gori z bogatim športnim in ustvarjalnim programom. Počitnice organizirajo tudi v Bohinju s taborjenjem v že postavljenih šotorih s posteljami. Najstnike pa bodo popeljali tudi na Bavarsko, kjer se bodo lahko zabavali v zabaviščnem parku.

Pustolovščine in raziskovalni tabori

Da bo počitniškega dolgčasa čim manj, bodo tudi v ljubljanskem zavodu Mladi zmaji poskrbeli za pester program. Med drugim bodo obiskali vodni park na Hrvaškem, se podali po zipline v Planici in se osvežili v jezeru Jasna.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s partnerji organizira poletne raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole iz naravoslovja in tehnike. V različnih mestih ter na nekaterih fakultetah se bo odvilo kar 21 različnih mladinskih raziskovalnih taborov, delavnic in ustvarjalnih poletnih šol z različnih področij. Pester nabor počitniških aktivnosti med drugim ponujajo tudi taborniške in skavtske organizacije.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Popravni izpiti že potekajo

Osnovno šolo je v tem šolskem letu obiskovalo 194.645 učencev in 77.783 dijakov. Devetošolci so pouk končali že 15. junija, srednješolci zadnjih letnikov pa 22. maja. Osnovno šolo je sicer letos zaključilo 21.571 devetošolcev.

Za tiste osnovnošolce 9. razredov, ki vseh svojih obveznosti niso opravili uspešno, v teh dneh že potekajo popravni izpiti, dijaki zaključnih letnikov pa so v sredo zaključili ustne izpite na splošni in poklicni maturi. Popravni izpiti za osnovnošolce od 1. do 8. razreda bodo potekali od 26. junija do 7. julija, za dijake pa se bodo začeli 26. junija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol