A. B. | 30. 12. 2022, 10:02

Sončno vreme nas lahko stane smučarske sezone: pomagal ne bi niti umetni sneg

Žiga Živulović jr./BOBO

Čeprav je sneg nedavno dodobra pobelil bregove priljubljenih smučarskih destinacij in se je zdelo, da bo letošnja sezona kot nalašč za to, da se zapeljemo po zasneženih strminah, temu ni tako. Upravitelji in pristojni opozarjajo, da bi lahko vreme dolgoročno pošteno zagodlo. 

Pogoji na slovenskih smučiščih so zaradi toplega vremena, zaradi katerega sneg kopni hitreje, kot so to načrtovali upravljalci, slabi. Čeprav je zaenkrat smuka po zasneženih strminah mogoča, obiskovalci pa načeloma pravijo, da je spust zaenkrat še ugoden, se sezona preveša v zaskrbljujočo.

Kar pristojne najbolj skrbi je dejstvo, da lahko tudi umetni sneg proizvajajo le pri temperaturah nižjih od -3 stopinje Celzija. 

Žiga Živulović jr./BOBO

Na Krvavcu, Mariborskem Pohorju in v Kranjski Gori sneg kopni 

Sneg, ki je pred božičem zapadel na slovenskih strminah, hitro kopni. Težava se skriva v visokih temperaturah, zaradi katerih se ne le hitreje tali, temveč onemogoča možnost umetnega ustvarjanja snega. Janez Janša, direktor RTC Krvavec je za 24 ur pojasnil, da so temperature "nenormalno visoke". "Tisto nekaj snega, ki je zapadel v decembru je izginilo," je dodal. K temu se je pridružil tudi Marko Rataj, vodja smučišč Mariborsko Pohorje, ki je pojasnil, da lahko umetno zasnežujejo šele, ko bodo temperature padle pod minus tri stopinje Celzija. Zaenkrat kaže, da to ne bo mogoče še nekaj časa. 

Srdjan Živulović/BOBO

Obiskovalci so z razmerami sicer zadovoljni, sami pravijo, da je vožnja po strminah ugodna, čeprav opažajo, da je snega vse manj. Snega ni veliko, v prisojah se strnjena snežna odeja ponekod začne šele na okoli 1800 metrov nadmorske višine. Veliko je zametov in spihanih grebenov, so za STA pred dnevi pojasnili na Arsu.

Tudi v nadaljnje ne kaže, da bi se temperature dvigovale. Letošnje silvestrovo bo eno toplejših, zato bo praznovanje prijetno tudi za tiste, ki se ga bodo odločili preživeti na prostem. Po podatkih Agencije RS za okolje bodo namreč temperature dosegale do 10 stopinj Celzija. Snega torej ne bomo dočakali niti v začetku novega leta, ki pa bo s pritokom vzhodnega vetra prihodnji teden vseeno ohladil ozračje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol