Uredništvo | 27. 8. 2023, 06:00

Poklon mogočni naravi: turisti v Sloveniji vzdihujejo, da česa tako lepega še niso uzrli!

Profimedia

Pa vi, ali poznate enega največjih naravnih čudes naše države?

Minilo je že 130 let odkar so v slovensko soteska svetovnega slovesa tudi uradno zakorakali prvi obiskovalci. Ob tej priložnosti so se pred vhodom znamenite soteske Vintgar v bližini Bleda odvile slavnostne prireditve, praznovanje pa se bo nadaljevalo ves konec tedna.

Izdolbla jo je reka Radovna

Uvod v praznovanje jubileja je bil že novembra lani, ko so v soteski postavili novo spominsko ploščo Jakobu Žumru. Tedanji gorjanski župan je sotesko Vintgar leta 1890 odkril skupaj z blejskim kartografom in fotografom Benediktom Lergetporerjem. 1,6 kilometra dolga soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna, je bila v svoji naravni obliki neprehodna in nedostopna. Župan Žumer pa je ocenil, da bi ob primerni ureditvi dostopnosti pomenila priložnost za turistični razvoj kraja.

Samo Šmarčan/Let's Go Slovenia

Tako so zgradili več kot 500 metrov mostov in galerij ter sotesko uredili in jo 26. avgusta 1893 odprli za javne oglede. Vse odtlej za turistični razvoj soteske skrbijo domačini, sprva povezani v Društvo za privabitev tujcev za občino Gorje, od leta 1946 pa v Turistično društvo Gorje.

Samo Šmarčan/Let's Go Slovenia

Od letos bolj trajnostno naravnan obisk

"Soteska Vintgar je postala sinonim za naravno lepoto alpskega sveta in edinstveno doživetje. Naša skupna zaveza je ohraniti to naravno bogastvo za prihodnje generacije," poudarjajo v omenjenem društvu, kjer so se letos posebej osredotočili na to, da obisk soteske postane čim bolj trajnostno naravnan.

Samo Šmarčan/Let's Go Slovenia

Kot je pojasnil predsednik Turističnega društva Gorje Janez Poklukar, so se dogovorili za dodatno parkirišče pri tovarni Lip Bled, kjer je za obiskovalce na voljo okoli 350 parkirnih mest, od koder do soteske vozi brezplačni transfer. "S tem zmanjšujemo prometni pritisk na lokalno skupnost in zvišujemo kakovost življenja v lokalni skupnostmi," je izpostavil Poklukar.

Kot je poudaril, se mu to zdi glavni uspeh letošnje sezone in pomembna nadgradnja iz prejšnjih sezon. "S tem trendom bomo nadaljevali in uredili ogled soteske tako, da bo lokalni skupnosti prinesel zgolj dobrobit in ne bremen, kot se je včasih izkazalo," je zagotovil.

Samo Šmarčan/Let's Go Slovenia

Omejitev istočasnega obiska

Ob tem je spomnil, da je od letošnjega leta v veljavi tudi omejitev obiska soteske, ki temelji na odredbi ministrstva za naravne vire in prostor. Tako je lahko v soteski hkrati največ 245 obiskovalcev.

Vzpostavili so model predčasnega nakupa vstopnic na spletu z zakupom termina ogleda. Ker je gneča v soteski manjša, je tudi doživetje soteske boljše.

Ob letošnjem praznovanju, nad katerim je častno pokroviteljstvo prevzela predsednica republike Nataša Pirc Musar, pripravljajo vrsto dogodkov. 

Samo Šmarčan/Let's Go Slovenia

Pravijo, da jo je vremenska ujma še polepšala

Nedavna ujma eni najlepših slovenskih naravnih znamenitosti ni prizanesla. Voda je narasla, nastal je hudournik in nekaj časa je bila zaradi popravil zaprta. A kot je bilo slišati v prispevku Tv Slovenija ob 130 letnici Vintgarja, je zdaj ta še lepši, reka pa še bolj turkizno zelena.

Samo Šmarčan/Let's Go Slovenia

Sotesko letno povprečno obišče do 300 000 ljudi, načrtujejo pa tudi, da jo bodo podaljšali v vsako smer za 2 kilometra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol