R.S. | 10. 10. 2022, 13:20

Spletni prevaranti spet na delu, tokrat na udaru ena večjih bank pri nas

Profimedia

Policisti pozivajo, da uporabniki na tovrstna lažna sporočila ne odgovarjajo, ne klikajo na povezavo in ne vnašajo svojih podatkov.

Policija je bila obveščena o povečanem številu zlonamernih napadov prek sporočil elektronske pošte, v katerih napadalec poskuša uporabnika prepričati, da je ta od neznane osebe domnevno prejel nakazilo prek aplikacije Flik.

Gre za lažno sporočilo, prek katerega poskuša pošiljatelj pridobiti uporabnikove podatke o davčni in mobilni številki. Pošiljatelj v sporočilu navaja povezavo, ki vodi na lažno spletno Nove Ljubljanske banke z vnosnim obrazcem, kamor naj bi uporabniki vnesli svoje podatke.

Povezava lažne spletne strani je vidna že ob prehodu z miško prek gumba ali povezave v desnem spodnjem vogalu, že iz naslova lahko sklepamo, da gre za prevaro, saj povezava kaže na spletno stran, ki ni v lasti družbe, ki naj bi sporočilo poslala.

Uporabnike zato policisti pozivajo, da so pozorni na tovrstna lažna (phishing) sporočila, na njih ne odgovarjajo, ne klikajo na povezavo in ne vnašajo svojih podatkov. Sporočila naj izbrišejo, pošiljatelja zlonamerne elektronske pošte pa blokirajo v programu za elektronsko pošto. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord