23. 2. 2024, 10:17 | Vir: STA

Kmetje v Spodnji Savinjski dolini se bojijo razlastitve (kaj na to poreče ministrstvo?)

Žiga Živulović jr. /Bobo

V Spodnji Savinjski dolini še naprej potekajo pogovori o umeščanju suhih zadrževalnikov. 

Pogovori predstavnikov kmetov z direkcijo za vode in drugimi glede napovedane gradnje suhih zadrževalnikov v Spodnji Savinjski dolini še potekajo, so za STA opozorili v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Kmetje poudarjajo, da niso proti ukrepom za zagotavljanje poplavne varnosti, a se bojijo, da bi s tem uničili najboljša kmetijska zemljišča.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so že večkrat opozorili na nujnost sprejetja ukrepov, s katerimi bi preprečili poplave, kot smo jim bili priča lani. Zato je po njihovih navedbah med drugim treba poskrbeti tako za vzdrževanje vodotokov kot čiščenje gozdov po sečnji. Če so bili sprva v ospredju interventni ukrepi, pa je zdaj čas za trajnejše ukrepe, s katerimi bodo vodotoki urejeni na način, da bodo zdržali tovrstne poplave in podnebne spremembe. Sem sodi tudi gradnja mokrih in suhih zadrževalnikov.

Profimedia

Na napovedano gradnjo zadrževalnikov so se glasno odzvali predvsem predstavniki kmetov, ki se med drugim bojijo izgubljenih kmetijskih zemljišč. To je za STA izpostavil tudi kmet iz Podloga pri Šempetru v Savinjski dolini Rok Sedminek, ki pa je poudaril, da nikakor ne nasprotujejo ukrepom za zagotavljanje poplavne varnosti kot takim.

"Mi nismo striktno proti zadrževalnikom, želimo si samo pojasniti nekatere zadeve in najti najbolj sprejemljive rešitve," je dejal. Dodal je, da obstajajo tudi druge rešitve za zagotavljanje poplavne varnosti. Na podlagi dosedanjih izkušenj pa se boji, da politika ne bo sledila predlogom stroke.

Profimedia

Kmetje se bojijo tudi morebitnih razlastitev. Minister za naravne vire in prostor Jože Novak je to možnost sicer že zavrnil. "Ne gre za to, da bi koga razlaščali. Gre za to, da se pošteno pogovorimo o odkupih zemljišč, ki so za to potrebna, da se pogovorimo o škodah, nastalih v posameznih delih. Tukaj smo se dogovorili za kar nekaj alternativ, ki jih bomo poiskali, bodisi za zamenjavo zemljišč bodisi za kakšno drugo urejanje," je dejal na sestanku s kmeti prejšnji teden.

Tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je zagotovila, da noben tovrsten ukrep ne bo sprejet brez dialoga z vsemi deležniki. Po napovedih obeh ministrov bo marca predstavljeno, na kakšen način se bo organizirano komuniciralo s predstavniki kmetijske stroke oziroma s kmeti, ki se jih dotika umeščanje suhih zadrževalnikov v prostor.

Žiga Živulović jr./BOBO

Čalušić je v četrtkovih Odmevih Televizije Slovenija sicer navajala informacijo o dogovoru kmetov iz Spodnje Savinjske doline z direkcijo za vode o načinu umeščanja zadrževalnikov v prostor. A je do izjave ministrice prišlo po tistem, ko je STA napačno povzela izjavo Sedminka glede dogovarjanja z direkcijo. Sedminek je namreč dejal, da se z direkcijo pogovarjajo, ne pa da so že dosegli kak dogovor. Po opozorilih avtorja izjave je STA objavila popravek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord