13. 9. 2023, 12:53 | Vir: STA

Spolna zloraba med taborniki: osumljenec je v priporu

Fotografija je simbolična.

Bobo

Na dan prihajajo nove informacije o primeru, ki je šokiral Slovenijo. 

Na Generalni policijski upravi (GPU) so v sporočilu za javnost potrdili potek policijske preiskave prijave suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, o kateri je javnost obvestila že Zveza tabornikov Slovenije. Osumljenca je policija privedla k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor.

V Zvezi tabornikov Slovenije so v preteklem tednu prejeli obvestilo o prijavi suma kaznivega dejanja člana vodstva enega izmed rodov zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Kot so sporočili iz zveze, so do razjasnitve okoliščin osebo umaknili iz vseh njenih taborniških aktivnosti in nalog, pogovorili pa so se tudi s starši članov.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Policija pa je osumljenega pridržala in ga nato privedla pred preiskovalno sodnico pristojnega okrožnega sodišča, ki mu je odredila pripor. O tem, za katero sodišče gre, niti drugih podatkov o policijski preiskavi policija ne razkriva "zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka", so pojasnili.

"V primerih, kjer so vključeni otroci, je treba izhajati iz zaščite koristi otrok (mladoletnikov) in njihove zasebnosti in integritete. Objava kakršnihkoli podatkov o otrocih (mladoletnikih), ki so udeleženi v uradnih postopkih, predstavlja kaznivo dejanje kršitve tajnosti postopka po 287. členu kazenskega zakonika," so izpostavili.

So pa dodali, da "policijska preiskava kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost še vedno poteka, saj kriminalisti zbirajo obvestila še o morebitnih drugih kaznivih dejanjih in drugih žrtvah".

Na GPU so pojasnili, da v primeru prijave kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost zadevo najpogosteje prevzamejo kriminalisti s sektorja kriminalistične policije pristojne policijske uprave, saj so posebej usposobljeni za tovrstna kazniva dejanja. "Stremimo k temu, da so razgovori opravljeni strokovno in hkrati subtilno ter s posebnim odnosom do žrtve, kajti gre za najhujša kazniva dejanja, kjer je zbiranje obvestil za žrtev izredno obremenjujoče in neprijetno. V nadaljevanju zberemo vsa obvestila in dokaze ter o tem obveščamo pristojnega državnega tožilca," so potek postopka razložili na policiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord