R. K. | 24. 2. 2023, 10:48

Sporni posli podjetja Gen-I: Robert Golob vztraja, da ga želijo diskreditirati z izmišljotinami

Žiga Živulović jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Predsednik vlade je imel priložnost pojasniti svojo vlogo v odmevni aferi, a je sodelovanje zavrnil.

Tema četrtkove oddaje Tarča na slovenski javni televiziji so bili tako imenovani 'balkanski posli' družbe Gen-I in sporna nakazila srbske podružnice Gen-I podjetjema Martina Berishaja, ki trenutno opravlja funkcijo kosovskega veleposlanika na Hrvaškem. Velike vsote denarja, ki jih je Berishaj takoj po prejemu dvignil, so izginile neznano kam. Zadeva pa je že v predkazenskem postopku.

V oddaji so gostovali predsednik uprave družbe Gen-I Maks Helbl, direktor IFIMES-a Zijad Bečirović, lobist Miloš Čirič in nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja Klaudijo Stroligo. Povabili so tudi predsednika vlade Roberta Goloba, ki pa se je odločil, da v oddaji ne želi sodelovati.

Posnetek zaslona/RTV SLO

Notranja politika in mednarodni škandal

Kot so dejali, je minilo več mesecev, Golob pa visokih transakcij ni pojasnil s podatki in dokumenti. Odgovarjal je z očitki, da gre za izmišljotine, ki so nastale, da bi obračunali z njim in Gibanjem Svoboda.

Afera, ki ima tudi politične in mednarodne razsežnosti, je izbruhnila tik pred zadnjimi državnozborskimi volitvami, ko so v javnost prišli podatki tujih preiskovalnih organov. Nekateri zato menijo, da je prišlo tudi do zlorabe uradnih institucij za pridobivanje podatkov, ki bi škodili političnim nasprotnikom.

Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

So v podjetju odstavili odgovorno osebo?

V kabinetu predsednika vlade so za TV Slovenija še enkrat poudarili, da Golob Martina Berishaja ne pozna, da naj bi šlo za izmišljotine stranke SDS in poskuse diskreditacije vlade. Ob tem so zapisali, da je predsednik vlade vsa potrebna pojasnila že podal.

Ustvarjalci oddaje so želeli stopiti v stik tudi z Igorjem Koprivnikarjem, ki je v času spornih nakazil vodil Gen-I Beograd in večino drugih podjetij Gen-I na Balkanu, a se z njimi ni želel sestati niti neformalno. Le nekaj dni zatem, ko so z njim skušali navezati stik, je bil z vrha podjetja odstavljen. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol