L. PA. | 18. 12. 2023, 13:01

Slovenski profesorji športne vzgoje ogorčeni: dekleta zaradi umetnih nohtov in vsadkov v zadnjici ne želijo telovaditi (opravičila jim pišejo starši!)

Profimedia

Vse več deklet s poklicnih šol na ure športne vzgoje prihaja po lepotnih operacijah: iz tujine se v šolo vrnejo s preoblikovano zadnjico in zaradi umetnih vsadkov iščejo razloge, da česa ne bi naredile, saj se jim lahko med vadbo kaj zgodi oziroma jim vsadek poči, opozarjajo učitelji.

Pri raziskovalni ekipi Slofit, kjer preučujejo gibalne sposobnosti otrok in mladine, sploh v povezavi s poukom športne vzgoje v šolah, so te dni opozorili na to, da učitelje športne vzgoje skrbi vse večje število dijakinj, ki k pouku v šolsko telovadnico prihajajo neustrezno opremljene: s pirsingi, različnimi vsadki v telesu ter predolgimi umetnimi nohti.

Dnevnik namreč poroča o primeru, ki se je na eni od srednjih šol v osrednjeslovenski regiji zgodil konec novembra. Med igro odbojke je profesor športne vzgoje opazil, da imata dve učenki za igranje in demonstriranje odbojkarskih elementov in tudi za druge vsebine športnega udejstvovanja popolnoma neprimerne oziroma zelo dolge nenaravne nohte.

Da tako dolgi nohti za pouk športne vzgoje niso primerni, jima je pojasnil na miren način, in ob tem, piše Dnevnik, izpostavil vidik njune varnosti in ogrožanja varnosti drugih udeležencev, vendar učenki o tem nista želeli niti slišati, odzvali sta se nesramno in nato zapustili telovadnico.

Učitelj je o dogodku obvestil razredničarko, a je po tistem ena od učenk prišla v njegov kabinet ter ga verbalno napadla, da nima pravice posegati v njene nohte. Šolska svetovalna služba in vodstvo se o dogodku še nista izrekla, je pa svetovalna služba profesorja opozorila, da bi bilo treba v pravilnik eksplicitno napisati, kako dolge nohte (še) lahko imajo dijakinje pri pouku športne vzgoje, saj gre drugače za poseganje v njihovo osebno integriteto.

Spomnimo: pred dvema letoma je sicer odmeval primer, ko si je osnovnošolka med poukom telovadbe zlomila umetni, nato pa še svoj noht. A namesto da bi učenka odgovornost za poškodbo nosila sama in mimogrede "pokasirala" še kakšno kazen zaradi neprimerne opremljenosti za pouk športne vzgoje, se je zgodilo ravno nasprotno.

Starši osnovnošolke so se namreč pritožili na svet šole, saj so trdili, da so umetni nohti učenkina pravica in da odgovornost za dogodek nosi učiteljica.

Gre za nov problem današnjega časa: še nepolnoletna dekleta iščejo ideale v virtualnem svetu in jim očitno podležejo (slika je simbolična).

Gre za nov problem današnjega časa: še nepolnoletna dekleta iščejo ideale v virtualnem svetu in jim očitno podležejo (slika je simbolična).

Profimedia

Narobe svet

Na žalost opisani incident ni osamljen primer. Kot je za Dnevnik povedala strokovnjakinja za pedagogiko in didaktiko športa s fakultete za šport prof. dr. Marjeta Kovač, niso skrb vzbujajoči le predolgi in umetni nohti, temveč v zadnjem času opažajo še vrsto drugih težav.

Nekateri učitelji, pravi pedagoginja, so jih v letošnjem šolskem letu začeli opozarjati, da dekleta na poklicnih šolah na ure športne vzgoje prihajajo po lepotnih operacijah.

Iz tujine se v šolo vrnejo s preoblikovano zadnjico in zaradi umetnih vsadkov iščejo razloge, da česa ne bi naredile, saj se jim lahko med vadbo kaj zgodi oziroma jim vsadek poči. Pri umetnem preoblikovanju zadnjice gre namreč za poseg v glutealno mišico, ki je zelo pomembna pri gibanju.

"Gre za nov problem današnjega časa: še nepolnoletna dekleta iščejo ideale v virtualnem svetu in jim očitno podležejo. Sprašujem se, kje so njihovi starši," je dejala pedagoginja in dodala, da so zaznali tudi primere, ko dekleta niso želela izvajati določenih telovadnih vaj zaradi pirsingov, na primer v popku ali na drugih mestih.

Pri tem jih očitno, tako kot dekle, ki si je zlomila umetni noht, izdatno podpirajo starši, ki jim pišejo včasih tudi popolnoma bizarna opravičila. "Na primer opravičilo mame, naj njena hči ne telovadi zaradi debelosti. Včasih gre za tako bizarne primere, da se človek ob njih zgrozi," je povedala Marjeta Kovač.

Takšni in podobni primeri seveda vršijo velike psihične pritiske na učitelje. "Nekateri si rečejo, da se ob številih drugih izzivih s tovrstnimi težavami ne bodo ukvarjali, druge učitelje pa to hudo mori, a ob poseganju staršev v njihovo strokovno delo in šolski sistem velikokrat podležejo. Permisivna vzgoja staršev na žalost močno posega tudi v šolski prostor, kjer smo si s sintagmo prijazna šola naredili več škode kot koristi," je za Dnevnik še dejala Marjeta Kovač.