STA/P.M. | 5. 5. 2023, 16:52

Po tragediji v Srbiji ukrepi tudi pri nas: dogovor ministrstva in policije

Srdjan Živulovič/Bobo

Ogorčenje javnosti na streljanje v beograjski šoli se še dolgo ne bo poleglo. Kakšno potezo je sprejela Slovenija?

Predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje so se v luči tragičnih dogodkov v Srbiji s policisti dogovorili, da bo v okolici slovenskih šol začasno povečana navzočnost policije. Policisti so pripravljeni na sodelovanje z vodstvi šol, da bi se skupaj dogovarjali o možnostih zgodnjega odkrivanja tveganja za morebitne pojave nasilja.

"Vsi smo odgovorni"

"Moralna dolžnost vseh tistih, ki vzgajajo in izobražujejo otroke, tako doma kot v šoli, pa je, da poskrbijo za varno, urejeno, zdravo in spodbudno okolje, v katerem bodo imeli otroci in mladostniki kar največ možnosti za zdrav in vsestranski osebni razvoj," je zapisalo ministrstvo.

Vsi, ki so vpeti v izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, morajo spoštovati predpisane protokole obravnave nasilja v šolah, pravijo na ministrstvu.

Šolsko okolje mora biti varno

"Naša dolžnost je, da v slovenskih v šolah postanemo še pozornejši na vse oblike pojavov, ki bi pri učencih ali dijakih utegnili nakazovati težave, ki bi jih sčasoma lahko občutili kot nepremostljive in bi jih morebiti lahko pahnili tudi v usodna dejanja," še menijo na ministrstvu.

Dodali so, da sodelujejo z vsemi pristojnimi institucijami, ki delujejo na polju zgodnjega odkrivanja in preprečevanja nasilja, tako v šolskem prostoru kot zunaj njega.

Ravnateljem osnovnih in srednjih šol so poslali okrožnico s prošnjo, da se "poslušamo, sprejemamo in konstruktivno pristopamo k reševanju vprašanj in stisk vseh, vključenih v šolski prostor". 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol