N. V. | 16. 4. 2022, 17:29

Srčna poteza slovenskega društva: poglejte, čemu so namenili 15.000 evrov

Profimedia

To društvo skrbi, da bo v Sloveniji več gozdov, ki bodo prepučeni naravnemu razvoju.

Kampanja Varuhi gozdnih specialistov, s katero je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije pričelo 15. marca 2022, je dosegla prvi vmesni cilj – zbrali so 15.000 evrov, "kar zadošča za nakup približno treh hektarjev gozda", so sporočili na spletni strani.

Končni cilj je zbrati 45.000 evrov za nakup vsaj desetih hektarjev gozda, ki ga bodo "podarili oziroma vrnili naravi", pravijo. To pomeni, da vanj ne bodo posegali, prepustili ga bodo naravnemu razvoju in s tem ohranjali gozdne specialiste, kot so belohrbti detel, koconogi čuk, črna štorklja, divji petelin in mali muhar, ter številne druge gozdne organizme.

Slovenci varujemo svoje gozdove

"Nad potekom kampanje smo zelo zadovoljni in veseli nas, da bomo Slovenci naredili pomemben korak naprej pri varovanju naših dragocenih gozdov," so se zahvalili. Akcijo so namreč podprli številni posamezniki kot tudi podjetja.

Razkrili so tudi, da vse več podpore dobivajo iz tujine, kar je veliko priznanje in dokaz, da so naši gozdovi mednarodnega pomena, nujnosti njihovega ohranjanja pa se zavedajo in je v interesu tudi izven naših meja.

Naravni gozdovi Slovenije

Slovenija je v Evropi med najboljšimi v sonaravnem gospodarjenju z gozdovi, vendar imamo kljub temu zelo malo takšnih, kjer se ne gospodari in so popolnoma prepuščeni naravnemu razvoju.

Ohranjenega imamo le manj kot en odstotek starega, naravnega gozda. "Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije želimo ta trend obrniti in ozaveščati o pomenu naravnega gozda," pravijo.

Stari, naravni gozdovi so namreč edini, ki zagotavljajo preživetje mnogim vrstam ptic in drugim gozdnim specialistom, katerih populacije pri nas so ogrožene. Poleg tega imajo ti gozdovi za človeka pomembno izobraževalno, estetsko, kulturno in zgodovinsko vlogo.

Nenazadnje pa so naravni gozdovi edini gozdovi, ki res učinkovito prispevajo k blaženju podnebnih sprememb. Po pomenu, ki ga imajo za naravo in za nas same, so neprecenljivi in jih moramo ohranjati.

Kdo se lahko akciji pridruži?

Akcijo že podpirajo nekateri znani obrazi in ustanove. Pridruži se lahko prav vsak posameznik ali podjetje ter s tem pomaga ohraniti naše naravne gozdove in vrste, ki so od njih odvisne tudi za prihodnje generacije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.