30. 1. 2024, 09:09 | Vir: STA

Stanje po plazu: prebivalcem Čadrga omogočen dostop v dolino, obisk Javorce pod vprašajem

Facebook/Pot miru/Walk of Peace

Plaz se je v začetku prejšnjega tedna sprožil na cesto v dolino Polog na Tolminskem, pri tem pa je pod seboj pokopal moškega, ki je v dogodku umrl.

Po plazu, ki je pred dnevi zasul območje na vstopu v dolino Polog, je ogrožena cesta v Čadrg, ki so jo zato zaprli. Občinski štab civilne zaščite je zdaj izdal novo odredbo, ki dovoljuje omejeno uporabo ceste prebivalcem. Na občini Tolmin upajo, da sezona obiska Tolminskih korit ni ogrožena, bojijo pa se, da ne bo mogoč obisk Javorce.

Prebivalci vasi Čadrg in Zadlaz-Čadrg, skupaj jih je okoli 70, lahko cesto uporabljajo le za odhod v šolo in na delo, je novinarjem pojasnil tolminski župan Alen Červ. Gibanje in zadrževanje na območju je še vedno prepovedano. Začasno je prepovedano tudi obratovanje restavracije v Tolminskih koritih, uporaba bližnjega parkirišča in bivanja v bližnjem stanovanjskem objektu.

STA

Plaz je poleg tega od sveta odrezal govedorejsko kmetijo z dvema prebivalcema v dolini Polog. Čeprav imata le še povezavo po pešpoti in so jima ponudili nadomestno bivališče, sta se odločila ostati na kmetiji.

Ta teden pričakujejo dokončno geološko poročilo o stanju na plazu. Na plazišču je po trenutni oceni približno 10.000 kubičnih metrov materiala. Po županovih besedah na občini preučujejo možnosti, da bi material uporabili na kraju samem, da ga ne bi bilo treba odvažati. To bi namreč pomenilo okrog 1000 voženj težkih tovornjakov.

Plaz terjal smrtno žrtev

"Finančno je sanacija ovrednotena na 700.000 do 900.000 evrov. Povezati bomo morali različne vire financiranja, računamo na pomoč države, hkrati pa lahko uporabimo sredstva iz naslova vstopnin v Tolminska korita, sredstva iz zakona o TNP in lastnih občinskih proračunskih sredstev," je dejal Červ.

Prva naloga je še vedno z lovilno mrežo zaščititi območje pod plazom, kjer se nahaja vstopna točka v Tolminska korita. Tamkajšnji vstopni objekt so nameravali prenoviti in upajo, da investicije zaradi plazu ne bo treba zamakniti.

Kot je pojasnil tolminski župan, si želijo, da izjemno obiskane turistične točke ne bo treba zapreti za obiskovalce. Tolminska korita so za obiskovalce običajno odprta od sredine marca do sredine novembra, obisk pa v zadnjih dveh letih presega 100.000 obiskovalcev letno.

Precej verjetno pa je, da letos ne bo možen obisk druge velike znamenitosti na območju, spominske cerkve Sv. Duha v Javorci v dolini Polog. Sanacija plazu bo po doslej opravljenih analizah namreč verjetno potekala z vrha proti dnu plazu, kar pomeni s ceste v Polog proti cesti v Čadrg. Plaz se je v začetku prejšnjega tedna sprožil na cesto v dolino Polog na Tolminskem, pri tem pa je pod seboj pokopal moškega, ki je v dogodku umrl.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol