29. 12. 2023, 17:21 | Vir: STA

Starejši in digitalni zasloni: uporaba sodobnih tehnologij omogoča višjo kakovost življenja

Profimedia

Letos je bilo v brezplačne delavnice digitalnega opismenjevanja vključenih več tisoč državljanov, ki so stari več kot 55 let.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je novembra zaključilo prvi krog izobraževanj s projektom Mobilni heroji, s katerim so usposobljeni strokovnjaki s potujočo učilnico na podeželju digitalno opismenjevali starejše od 55 let. Na usposabljanjih je 5533 starejših povečalo svoje digitalne spretnosti, rezultati so odlični, so sporočili z ministrstva.

Profimedia

Poleg uvajanja novih, prožnih oblik učenja v inovativnem učnem okolju, so bila na brezplačnih delavnicah informacijsko-komunikacijskih tehnologij starejšim na voljo tudi individualna svetovanja ter druge storitve za učinkovito uporabo sodobnih tehnologij.

Uporaba novih tehnologij starejšim poviša kakovost življenja

Tekom štirih pedagoških ur so se naučili osnovne rabe pametnih telefonov, računalnikov in tablic ter aplikacij, družbenih omrežij, ravnanja z elektronsko pošto in dostopanja do določenih storitev, kot je denimo e-zdravje. Udeleženci, ki niso imeli svoje opreme, so si jo lahko izposodili na delavnicah, so navedli.

Profimedia

Uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologij po mnenju ministrstva starejšim nesporno omogoča višjo kakovost življenja, večjo neodvisnost, boljšo informiranost, lažji dostop do inovativnih storitev, zmanjševanje vrzeli med mestnimi in podeželskimi območji, odpravo strahu pred neustavljivim napredkom tehnologije ter lažjo vključenost in aktivno udeležbo v družbi. Ob tem so prepričani, da lahko starejši z izkušnjami in modrostjo pomembno prispevajo na vseh ravneh družbenega in gospodarskega razvoja ter napredka.

Presegli osnovni cilj izobraževanj

Med majem in novembrom letos se je v 313 usposabljanj po vsej državi vključilo 5533 udeležencev, od tega se jih je 172 usposabljanj udeležilo večkrat. Minimum udeležbe je bil določen s številko 3700 udeležencev in možnostjo povečanja za 1000 udeležencev.

Profimedia

Osnovni cilj so Mobilni heroji torej presegli za približno 800 udeležencev oziroma za 18 odstotkov, so ugotovili na ministrstvu za digitalno preobrazbo. Povprečno je bilo na mesec izvedenih 44 usposabljanj s povprečno 790 udeleženci, kar je skoraj 18 udeležencev na posamezno štiriurno usposabljanje. Največ usposabljanj z največ udeleženci je bilo septembra (59 usposabljanj, 1036 udeležencev) in oktobra (55 usposabljanj, 934 udeležencev).

Miistrstvo namerava s projektom nadaljevati

Mobilne heroje je gostilo 171 slovenskih občin (od skupno 212, kar pomeni, da so bili Mobilni heroji v 80 odstotkih občin) v vseh dvanajstih statističnih regijah. V nekaterih občinah, predvsem večjih, je bilo v sedmih mesecih tudi do pet usposabljanj na različnih lokacijah. Največ usposabljanj je bilo v Osrednjeslovenski, Savinjski, Podravski in Jugovzhodni regiji, so našteli.

Bobo

Ob začetku projekta je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh sicer ocenila, da se bo izobraževanj udeležilo okoli 2000 starejših. S projektom namerava ministrstvo nadaljevati tudi v prihodnjem letu, novo javno naročilo za izvajanje neformalnih usposabljanj za dvig digitalnih kompetenc pri starejših od 55 let so namreč že objavili.