7. 6. 2022, 11:28

Starši pozor! Tega poleti ne smete nikoli storiti svojemu otroku

Profimedia

Otroku je vroče, vas pa preplavi ideja, da bi s pleničko pokrili njegov voziček. Strokovnjaki so naredili preizkus, s katerim so dokazali, da lahko zaradi tega vaš otrok tudi umre. Pripravili smo vam tudi nekaj uporabnih nasvetov, zaradi katerih bo poletje z vašim novorojenčkom veliko lažje.   

Švedski pediater Svante Norgen je s svojo ekipo raziskovalcev ugotovil, da tanka plenica ali oddejica, ki prekrije celoten voziček, močno dvigne temperaturo vozička, zaradi česar se lahko otrok močno pregreje! 

Poleti se z dojenčkom NE sprehajajte med 10. in 17. uro, saj sonce takrat sveti najmočneje, svetujejo strokovnjaki.  

Poleti vozička NE prekrivajte s plenico ali odejo

Naredili so eksperiment s termometri, v katerem so pokazali in dokazali, kako visoko se je povzpela temperatura v primerjavi med pokritim in nepokritim vozičkom. V pokritem vozičku je temperatura narasla do 39 stopinj Celzija. 

S pokrivanjem se zmanjša kroženje zraka in poveča temperatura zraka. V vozičku je bilo tako vroče, kot je čaj v termo steklenici! 

Svojega otroka oblecite vremenu primerno 

Dojenčki se sami preprosto še ne znajo potožiti, ko jim je vroče, zato morate biti izjemno pozorni na njihovo vedenje. Kot pojasnjuje strokovnjak, lahko otroku zaradi vročine postane tako udobno in prijetno kot v maternici, zaradi česar lahko tudi preneha dihati. 

Profimedia

Zato je pomembno, da izberete lahkotna in bombažna oblačila. V sintetiki bodo otroci namreč zadržali preveč temperture, temu pa lahko sledijo različne bolezni in vidni izpuščaji. 


Priporočljivo je, da otrokovo kožo zaščitite tudi s primernimi kremami proti soncu.
Profimedia

Strokovnjaki svetujejo, da dojenčkom, starim do 3 mesecev, obujete tudi tanke, bombažne nogavičke, temu pa dodate klobuček ali kapo s ščitnikom. Tako bo na vseh mestih zaščiten s soncem. 

Ne pozabite na najnujnejše - vodo! 

Telo dojenčka izjemno hitro izgublja tekočino, sprejmejo pa je lahko manj, zato je pomembno, da imate vodo zmeraj pri roku.

Profimedia

V kolikor se odpravljate na pot, imejte s seboj na sobno temperaturo prekuhano in ohlajeno vodo. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol