N. V. | 11. 1. 2024, 21:28

Razkrite šokantne podrobnosti glede (predragega) nakupa nove sodne stavbe: ista cenilka dvakrat ocenila zgradbo, razlika pa 5 milijonov evrov (FOTO)

TV SLO 1/posnetek zaslona/Igor Kupljenik/Bobo/fotomontaža

Politična afera, ki se bere kot kriminalna zgodba. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je dejala, da je "res ogorčena nad tem odkritjem. Ne morem verjeti, da je to mogoče".

Ministrstvo za pravosodje je tik pred koncem lanskega leta za 7,7 milijona evrov kupilo slabo vzdrževano stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, v katero se zarašča rastlinje, ima razbita okna in uničeno stavbno pohištvo. Znanemu podjetniku Sebastjanu Vežnaverju je uspel odličen posel. Njegovo podjetje je namreč zanemarjeno stavbo leta 2019 na dražbi kupilo le za 1,7 milijona evrov. Posel z ministrstvom mu je torej prinesel kar 6 milijonov evrov. Prodajalec je torej imel 350-odstotni dobiček.

"Kupljeno je bilo prepoceni. Mislim, prepoceni ... kupljeno je bilo poceni. Ko sem kupil, sem kupil s slabim občutkom," je Vežnaver povedal za TV Slovenija. "Veliko srečo sem imel."

Stavba, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov, je v zelo slabem stanju.

Stavba, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov, je v zelo slabem stanju.

Igor Kupljenik/Bobo

Šokantno razkritje: ista cenilka, razlika v ceni pa 5 milijonov evrov

Vrednost stavbe je pred Vežnaverjevim nakupom ocenila sodna cenilka Breda Zorko. Ugotovila je, da ima stavba 2761 kvadratnih metrov površin, tržna cena na kvadratni meter pa je znašala dobrih 1063 evrov. Skupaj torej slabe tri milijone evrov.

Stavba bodočega sodišča na Litijski cesti v Ljubljani.

Stavba bodočega sodišča na Litijski cesti v Ljubljani.

Igor Kupljenik/Bobo

Cenitev je bila tik pred nakupom ministrstva, decembra lani, opravljena ponovno. Cena kvadratnega metra se je s 1000 povišala na 1700 evrov. A ključen podatek je naslednji: v novi cenitvi je stavbi dodanih kar 2000 kvadratnih metrov površin.

Cenitev je podpisal Anton Rigler, ki pa je Tarči povedal, da cenitve v resnici ni naredil on, ampak Breda Zorko. Torej cenilka, ki je izdelala že prvo cenitev s skoraj trikrat nižjo oceno vrednosti in izrazito manjšo oceno površin.

Zakaj se Breda Zorko ni podpisala tudi pod dražjo cenitev, ki je bila podlaga za nakup stavbe z javnim denarjem? Kje je našla dodatne kvadratne metre? Pomenljivo je, da se Zorkova s Tarčo o tem sploh ni želela pogovarjati. Po kratkem klicu je dejala le, da ne bo ničesar odgovarjala in naj se ne vtikamo v njeno delo.

Nakup nepremičnine je pod drobnogled že vzel Nacionalni preiskovalni urad, pojasnila pa je zahtevalo tudi ministrstvo za finance, ki ga obvladuje Gibanje Svoboda, smo poročali.

Odziv pravosodnega ministrstva

Potem ko so na pravosodnem ministrstvu pred dnevi javno zavračali vse očitke o negospodarnem nakupu, so po vprašanjih TV Slovenija postali bolj pozorni. "Stavbe še nismo prevzeli. Ko jo bomo, bomo naročili neodvisno izmero in cenitev. V primeru, da se bodo pojavila odstopanja, bomo terjali odgovornost vseh vpletenih v postopku, ter nemudoma sprožili postopke za razveljavitev oziroma ničnost pogodbe," so sporočili, da bodo stavbo prevzeli prihodnji teden. Dejstvo pa je, da se je ministrstvo s podrobnostmi nakupa začelo ukvarjati šele po tem, ko je prodajalcu že nakazalo večmilijonsko kupnino.

Stavba bodočega sodišča na Litijski cesti v Ljubljani.

Stavba bodočega sodišča na Litijski cesti v Ljubljani.

Igor Kupljenik/Bobo

Ministrica Švarc Pipanova ogorčena nad razkritji

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je bila nad razkritji v oddaji, kjer je bila gostja šokirana: "V tem prispevku sem prvič slišala, da cenitve ni opravil sodno zapriseženi cenilec Anton Rigler, ki je podpisan pod cenitev." Novinarjem Tarče se je zahvalila za razkritje in zatrdila, da na ministrstvu za pravosodje ne bi nikakor mogli ugotoviti, da dela ni opravila oseba, ki je podpisana na dokument, novinarka in voditeljica Erika Žnidaršič pa ji je zagotovila, da so novinarji oddaje do teh informacij prišli v nekaj minutah – z le nekaj kliki po spletu in telefonskimi klici.

Dominika Švarc Pipan je bila v oddaji Tarča nad razkritji ogorčena.

Dominika Švarc Pipan je bila v oddaji Tarča nad razkritji ogorčena.

TV SLO 1/posnetek zaslona

"Če drži, da je to pravzaprav poneverjen dokument ali pa se nekdo izdaja za nekoga drugega, potem pa res zvenijo vsi alarmi," se ni pustila motiti Švarc Pipanova. Če navedbe držijo, Švarc Pipan v tem vidi možne elemente kaznivega dejanja: "Sem res ogorčena nad tem odkritjem. Ne morem verjeti, da je to mogoče."

"Če se to izkaže za resnično, potem se ve, kdo odgovarja," je začela razlagati, da bodo ugotavljali odgovornost enega ali obeh cenilcev. "Prvi korak je ta, da bomo takoj po prevzemu stavbe naročili neodvisno izmero kvadrature. Če je bil nakup opravljen na podlagi ponarejene ali prirejene dokumentacije, bomo takoj zahtevali ugotovitev ničnosti pogodbe. Pogodba bo morala biti razdrta."

Švarc Pipanova, ki je prav tako podpisala pogodbo, meni, da malomarno zapravljenih 7,7 milijonov ni njena krivda ali krivda zaposlenih na ministrstvu: "Ne hodim po stavbah z metrom, zanašali smo se na izračune sodno zapriseženih cenilcev." Kot je dodala, je ob teh informacijah ogorčena, saj gre za sodno zaprisežena cenilca, ki imata jasno določene zakonske obveznosti. 

Bo ministrica morala odstopiti?

Afera zaradi nakupa nepremičnine bo zdaj še bolj obremenila pravosodno ministrico, ki jo te dni že pozivajo k odstopu zaradi neuresničevanja ustavne odločbe o uskladitvi sodniških plačSodniki prav tako napovedujejo zaostrovanje protestnih aktivnosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol