13. 3. 2024, 11:15 | Vir: STA

Stavka upravnih enot: "Za ta denar ljudje niso več pripravljeni delati"

Daniel Novakovič/STA

Med njihovimi zahtevami sta povišanje plače vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

V Sindikatu državnih organov Slovenije ob današnji stavki na 54 upravnih enotah vlado pozivajo, naj začne reševati položaj javnih uslužbencev upravnih enot. Kot so poudarili na novinarski konferenci, stavkajo, ker druge možnosti ne vidijo. Če se ne bo zgodilo nič, bodo stavko nadaljevali prihodnjo sredo, napovedujejo tudi zaostrovanje aktivnosti.
        
Predsednik sindikata Frančišek Verk je danes pojasnil, da gre pri današnji stavki zaposlenih na 54 od 58 upravnih enot za reševanje njihovega ekonomsko-socialnega položaja. So namreč najslabše plačani uslužbenci v državnih organih, po drugi strani pa preobremenjeni z velikim pripadom zadev, je opozoril Verk. Število zadev se je enormno povečalo na področju tujcev, a težave so tudi pri ostalih zadevah, gradbenih, kmetijskih, ki jih morajo reševati sproti.

Očitno vlade, ne le aktualna, ampak tudi vse dosedanje, "poznajo edino jezik stavke oz. jezik ulice", medtem ko je "miroljubno pogajanje bolj ali manj brezplodno", je ugotavljal Verk.

Na neurejeno stanje na upravnih enotah po njegovih besedah opozarjajo zadnjih deset let, posebej intenzivno zadnjih pet, a se zadeve ne rešujejo. V torek so se sicer sestali z vladno pogajalsko skupino, začeli pogajanja, a brez konkretnih zavez, da se bo kaj izboljšalo, napovedane stavke niso mogli zamrzniti, je pojasnil. Vladna stran jim je po njegovih besedah ponudila možnost posebnega projekta, "a dokler vlada ne da mandata pogajalski skupini, to še nič ne pomeni". Konkretneje pa vsebine predloga ni predstavil.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Tudi predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković je opozoril, da njihovi poskusi prepričati vlado, da je nekaj narobe s položajem zaposlenih na upravnih enotah, trajajo že kar dolgo. Spomnil je, da so maja lani zaposleni na upravnih enotah izvedli enourno prekinitev dela, novembra je sledila enodnevna stavka zaposlenih na sedmih upravnih enotah, konec januarja letos pa še stavka na 44 upravnih enotah. Kako veliko je nezadovoljstvo, po njegovih besedah dokazuje tudi dejstvo, da so se tokrat stavki pridružili na skoraj vseh upravnih enotah.

Konec februarja letos je po Verkovih besedah tudi upravni inšpektor za javni sektor ministru za javno upravo Francu Propsu naročil, da zagotovi pogoje za normalno delovanje in reševanje upravnih zadev na upravni enoti Ljubljana. Kot je dodal, pa bi to najverjetneje lahko veljalo tudi za druge upravne enote. To pomeni, da smo prišli do trenutka, ko je državni nadzornik ugotovil, da je nekaj hudo narobe, je poudaril Verk.

Dejal je, da so bili obveščeni tudi o pritiskih na uslužbence zaradi stavke na nekaterih upravnih enotah ter napovedal, da bodo vse pritiske prijavljali inšpektoratu za delo, policiji in tudi drugim regulatornim organom, in sicer prek odvetnikov. Prav tako so se odločili, da bo skupaj s predstavniki sindikata na vseh pogajanjih sodeloval tudi odvetnik. Med njihovimi zahtevami sta povišanje plače vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Daniel Novakovič/STA

Predsednik Sindikata delavcev zaposlenih v Upravni enoti Ljubljana Bežigrad Slobodan Vuk je navedel nekaj konkretnih primerov plač uslužbencev na upravnih enotah. Tako ima denimo uslužbenka z 38 leti delovne dobe neto plačo 928,81 evra, država pa ji mora do minimalne plače doplačati. Neto plača pravnice pa je 1026,26 evra, je navedel.

"Za ta denar ljudje niso več pripravljeni delati," je opozoril Vuk. Odhajajo na bolje plačana delovna mesta v javnem ali zasebnem sektorju. Strokovnjakov, tudi z višjo in visoko izobrazbo, pa za takšno plačilo ne uspejo dobiti. Zato ni mogoče pričakovati, da se zadeve rešujejo v roku, je še izpostavil Vuk.

Stanković je dejal, da ves čas poslušajo, da ni denarja, da je treba počakati na zaključek centralnih in stebrnih pogajanj v javnem sektorju, po drugi strani pa se brez težav najde denar za "neko podrtijo" na Litijski cesti, za različne infrastrukturne projekte, ki stanejo več milijonov evrov. Poleg tega slišijo, kako se na ministrstvih imenujejo novi sekretarji, podsekretarji. "Tukaj nam res poide vse potrpljenje," je poudaril in napovedal, da bodo, če bo treba, stavkovne aktivnosti še zaostrovali.

Po objavi prispevka Slovenske tiskovne agencije (STA) so se oglasili tudi na ministrstvu za javno upravo, iz službe za odnose z javnostmi so poslali sporočilo, ki ga objavljamo v celoti

"Izjava gospoda Verka je zavajajoča, zato pošiljamo pojasnilo Ministrstva za javno upravo, ki je v zadnjih mesecih – v skladu s predlogi upravnega inšpektorja – izvedlo številne ukrepe in aktivnosti, pri tem pa dodajamo, da nekateri od njih ne dajejo rezultatov v kratkem času, ampak je zanje potrebno daljše časovno obdobje. Ministrstvo za javno upravo v dialogu z načelnico Upravne enote Ljubljana proaktivno sodeluje pri reševanju tako kadrovskih težav kot tudi pohitritvi obdelave večjega pripada upravnih zadev, ki jih je ljubljanska upravna enota kot najbolj obremenjena upravna enota deležna.

Ministrstvo za javno upravo je v letu 2023 zagotovilo 50 dodatnih zaposlitev in bo še nadalje zagotavljalo kadrovsko popolnjevanje na upravnih enotah, kar bo pripomoglo k pohitritvi reševanja upravnih zadev, s poudarkom na upravnem področju tujcev. V procesu je priprava sprememb Zakona o tujcih, pri čemer je Ministrstvo za javno upravo pripravilo predloge sprememb členov s ciljem odprave določenih administrativnih ovir in jih posredovalo Ministrstvu za notranje zadeve. Za namen nagrajevanja bolj obremenjenih zaposlenih na upravnih enotah so zagotovljena tudi sredstva za variabilno nagrajevanje zaposlenih. Izpostavljamo, da je z odpravo sklepa Vlade iz leta 2002 ponovno vrnjena odgovornost in pooblastilo za nadomestne zaposlitve načelnikom upravnih enot brez pridobivanja predhodnih soglasij.

Z namenom razbremenitve situacije na Upravni enoti Ljubljana smo na Ministrstvu za javno upravo pripravili več ukrepov. Tako smo Upravni enoti Ljubljana zagotovili prenos 1.500 upravnih zadev s področja tujcev na 49 drugih upravnih enot. S 1. marcem 2024 je bil vzpostavljen prenos splošnih informacij na prvem nivoju na Enotni klicni center Ministrstva za digitalno preobrazbo in drugi nivo klicnega centra na Upravno enoto Ljubljana za podporo in naročanje v spletno aplikacijo eSamonaročanje. Organizirano in izvedeno je bilo sodelovanje in pomoč sedmih upravnih enot in neposredno Ministrstva za javno upravo pri evidentiranju vhodne pošte Upravne enote Ljubljana (na pomoč so priskočile UE Jesenice, Zagorje ob Savi, Metlika, Črnomelj, Novo Mesto in Radovljica). Pri tem poudarjamo, da so v enem mesecu upravne enote izvedle evidentiranje 2.840 vlog. Evidentiranje oziroma pomoč pa še poteka. Naj v zaključku še navedemo, da je v postopku medresorskega usklajevanja tudi sprememba uredbe, ki ureja upravno poslovanje s ciljem poenotiti delovni čas vseh upravnih enot v državi – s tem se na Upravni enoti Ljubljana ukinja dvoizmensko delo ter skrajšuje obseg uradnih ur."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol