15. 1. 2024, 11:40 | Vir: STA

Zdravniki za pol ure prekinili delo: dovolj imajo sprenevedanja vlade

Bobo

Zdravniki in zobozdravniki so ob 7. uri začeli stavko, dopoldne pa so z zbori stavkajočih, kjer so predstavili zahteve, za pol ure prekinili delo.

Članica stavkovnega odbora sindikata Fides Ana Lina Vodušek je po zboru dejala, da so se na Onkološkem inštitutu Ljubljana zbrali v velikem številu in tako sporočili, da imajo dovolj sprenevedanja vlade.

Stavkajoče na Onkološkem inštitutu Ljubljana je Voduškova najprej nagovorila na zboru, pozneje pa je v izjavi za medije izrazila željo, da se začnejo spremembe "zdaj in takoj in da nas začne tudi vlada jemati resno, kot enakovredne partnerje".

Opozorila je, da so ogorčeni nad tem, da se "v zdravstvu ves ta čas ni zares nič naredilo oziroma vsaj ne v pravi smeri". Meni, da še naprej poteka razgradnja javnega zdravstva, ki se kaže z odhodi kadra. "Vsega kadra od administratork, medicinskih sester, inženirjev, fizikov, računalničarjev, podpornih služb in seveda zdravnikov," je naštela.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po njenih besedah želijo, da vlada upošteva, kar so se že dogovorili na pogajanjih v preteklosti in tudi podpisali. Ob tem si prizadevajo za nov zdravstveni plačni steber za vse zdravstvene delavce, konkurenčne delovne pogoje in ureditev konkurenčne zaposlitve "za ohranitev kadra, zato da ni lepše drugje, kjer je manj obremenitev in boljša plača".

Po torkovi opozorilni stavki se danes začenja stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma. Vlada je sicer v nedeljo Fides ponovno pozvala, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje pogajanja. V Fidesu pa so prepričani, da se vlada spreneveda. Pogajanja nadaljujejo danes ob 12. uri.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord