31. 1. 2024, 19:36 | Vir: STA

Nekateri zdravniki umikajo soglasje za nadurno delo: v eni od bolnišnic nadur ne bo več opravljala več kot polovica zdravnikov

Profimedia

Na ministrstvu za zdravje so ob tem oblikovali posebno skupino, ki spremlja stanje glede umika soglasij.

Vodstva slovenskih bolnišnic so ministrstvu za zdravje na sestanku predstavila preliminarne podatke glede preklicev oz. umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo. Razen v dveh bolnišnicah, kjer še ni jasno, kdaj začnejo preklici učinkovati, so ostale bolnišnice napovedale, da bo uveljavitev preklica z začetkom marca, je sporočilo ministrstvo.

Profimedia

V eni od bolnišnic soglasja umaknila polovica zdravnikov

V sedmih bolnišnicah sicer soglasja za zdaj ni preklical noben zdravnik, je ob robu koalicijskega vrha medijem povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Med temi bolnišnicami je po njenih besedah tudi Psihiatrična bolnišnica Ormož, ki "odstopa od stavke".

Najvišji delež umaknjenih soglasij je bil v eni od bolnišnic, kjer je soglasja umaknilo preko 50 odstotkov zdravnikov, je pojasnila. To je po prvih neuradnih podatkih tudi edina bolnišnica, kjer je soglasja umaknila več kot polovica zdravnikov.

Ob tem so na ministrstvu dodali, da so direktorji bolnišnic že pripravljeni na morebitne spremembe v organizaciji dela, če bo to potrebno. Kot je povedala ministrica, so direktorji na sestanku dejali, da bodo v večini bolnišnic delo organizirali v turnusih in tako zagotovili zakonsko določeni minimum.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Stanje spremlja posebna skupina

Na ministrstvu za zdravje so ob tem oblikovali posebno skupino, ki spremlja stanje glede umika soglasij, je pojasnila. Absolutnih številk umikov pa še nimajo, Prevolnik Ruplova napoveduje, da jih bodo zbrali čim hitreje.

Po besedah ministrice je eden od direktorjev že začel umikati soglasja zdravnikom za delo pri drugih delodajalcih. Da bodo v primeru umika soglasij zdravnikov za nadurno delo umaknili soglasja zdravnikom za delo pri drugih izvajalcih ali o tem razmislili, je že prejšnji teden napovedalo več vodstev bolnišnic.

Sindikat Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol