R. K. | 26. 9. 2022, 16:25 | Vir: STA

Zaposleni pred RTV z resnimi obtožbami: zaskrbljenost izrazil tudi Robert Golob

Bobo

Stavkajoča novinarka je razkrila, da se urednik v redakciji ni prikazal že več tednov, hkrati pa naj bi s portala MMC samovoljno odstranil že objavljeni prispevek. 

Stavka zaposlenih na RTV Slovenija (RTVS) se zaostruje, on tem pa ne pojenja niti borba vodstva z zaposlenimi na račun programskih vsebin. Novica, ki so jo o stavki objavili na spletni strani MMC, je tako čez dan večkrat izginila. V. d. urednika uredništva Igor Pirkovič, naj bi jo odstranil brez vednosti dnevne urednice. V luči stavke se je oglasil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Po besedah predsednice koordinacije novinarskih sindikatov Helene Milinkovič zaposleni stavkajo zaradi slabšanja razmer. Pravi da se šikaniranje nadaljuje in poglablja, tistim zaposlenim, ki s stavkajočimi izražajo solodarnost, pa grozijo disciplinski postopki. Opozorila je na cenzuro in na to, da je vodstvo poseglo tudi v predvajanje prvega Dnevnika ob 13. uri, ki ga je pripravil kar direktor televizije Uroš Urbanija.

Vodstvo onemogoča novinarsko in uredniško avtonomijo

Med branjem novice o stavki so zavrteli pasico, v kateri so se zaradi stavke opravičili gledalkam in gledalcem, "ker je zaradi stavke nekaterih novinarjev programska shema danes nekoliko okrnjena."

Bobo

Poudarila je, da bodo novinarji kljub stavki na terenu, če bi prišlo do kakšnih izrednih dogodkov, ter dejala, da jim delodajalec preprečuje objavljati novice o poteku stavke, čeprav so javnost dolžni obveščati. "Mi stavkamo, ker se nam onemogoča profesionalno delo in ker se nam onemogoča sploh delati"

Oglasili so se tudi nekateri stavkajoči. Med njimi Larisa Daugul, ki je razkrila, da Igorja Pirkoviča v redakcijo ni bilo že več tednov. Danes pa naj bi samovoljno odstranil prispevek o stavki na vstopni strani. Tehnična služba je nato urednici onemogočila urejanje portala, so njene besede povzeli pri N1.

Ob 19. uri so stavkajoči napovedali shod za javno RTV.

Oglasil se je tudi predsednik vlade

Premier Robert Golob je v luči današnje celodnevne stavke na RTVS izrazil zaskrbljenost nad razmerami v javni medijski hiši. Želi si, da bi se "odgovorne osebe končno zavedale, da s tem, ko rušijo javno RTV, rušijo demokracijo v državi".

Tega pa si ne bi smel želeti noben Slovenec, še manj pa pri tem sodelovati, je poudaril premier.

Golob je v današnji izjavi ob robu redne seje DZ ocenil, da se situacija v tej ustanovi vsak teden slabša. Po informacijah, ki jih imajo sami, gre, tako Golob, za dejansko "zlorabljanje internih pravilnikov z namenom zamenjave tako urednikov kot novinarjev s sebi enako mislečimi".

Profimedia

Hkrati je ocenil, da gre pri aktualnih razmerah na radioteleviziji za poseg v novinarsko in uredniško svobodo, kar pa je v nasprotju z obstoječim zakonom o RTV.

Kaj zahtevajo stavkajoči?

Med stavkovnimi zahtevami v okviru stavkovnih aktivnosti, ki so jih zaposleni začeli 23. maja, so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija in socialni dialog. Prav tako zahtevajo, da je stavka plačana.